U 11 mjeseci 2020. godine izdano je 4346 građevinskih dozvola za stambene zgrade, što podrazumijeva izgradnju više od 12.800 stanova

Dok se posljedice potresa na Baniji tek saniraju, zagrebački potres utjecao je i na tržište nekretnina. Cijene kvadrata novogradnje osjetno rastu, a značajno je oslabjela potražnja za stanovima u centru grada, javlja RTL.

Stanovi diljem Zagreba u 2020. su se kupovali odnosno prodavali za prosječno 1808 eura po metru kvadratnom. Napominjemo da je to prosječna realizirana cijena u koju ulaze novogradnja koja je u praksi često skuplja, i stanovi u starijim zgradama koji su nešto povoljniji. Ujedno to znači i da je u odnosu na 2019., prosječni kvadrat stana u Zagrebu poskupio oko osam posto.

Na razini cijele Hrvatske, prosječna realizirana cijena kvadrata je nešto jeftinijih 1630 eura, što je šest posto skuplje nego u 2019. U taj prosjek ulazi i kvadrat stana od 700 eura u nekoj slavonskoj općini, ali i kvadrat od pet tisuća eura u, primjerice, Splitu.

Pad transakcija

Da je unatoč skupljim cijenama kvadrata hrvatsko tržište nekretnina zapravo u padu, najbolje pokazuju ovi podaci za Zagreb: u glavnom gradu se svake godine obavi 10 tisuća transakcija, dakle kupoprodaja stanova.

Procjenjuje se da je ih je u 2020. bilo 16 posto manje, prije svega zbog pandemije i gospodarskog pada koji je donijela, ali i zbog potresa. U pojedinim zagrebačkim četvrtima pogođenima potresom poput središta grada – promet je pao za više od 50 posto.

Okretanje novogradnji

Kupci se, dakle, sve više okreću novogradnji, pa smo malo pročešljali oglasnike i cijene stanova u traženijim zagrebačkim naseljima te se uvjerili da su daleko iznad onog službenog prosjeka. Prva je tu Trešnjevka gdje se za stan od 42 kvadrata u novogradnji traži 113.000 eura, odnosno oko 2700 eura za kvadrat.

Novi stan na Jarunu od 78 kvadrata prodavač cijeni 220 tisuća eura ili 2820 po kvadratu. Na drugoj strani grada, u naselju Ravnice, 100 kvadrata prodaje se za 240 tisuća eura ili 2376 po kvadratu. To su dakle tražene cijene, možda ih vješti kupci ispregovaraju i nešto jeftinije.

Ako ste se pitali koliko se godišnje zgrada i stanova izgradi u Hrvatskoj, zbrojili smo i te podatke po mjesecima. Državni zavod za statistiku kaže da je u 11 mjeseci 2020. izdano 4346 građevinskih dozvola za stambene zgrade, što podrazumijeva izgradnju više od 12.800 stanova u istoj godini. Prosječna veličina im je 93 kvadrata. Znamo, i nama zvuči puno, ali to je statistika, a znate što ponekad kažu o statistici, javlja RTL.

Izvor: Net.hr