Srce Zagreba još liječi rane od potresa i manje posla imaju trgovci nekretninama. Agencija Luke Price lani je prodala samo deset stanova u središtu metropole.- Zgrade koje su dobile zelene naljepnice za njih postoji potražnja, ali cijene prodavatelji ne snižavaju dok kupci nisu to spremni platiti. Tržište nekretnina je pauzirano, kaže Luka Prica, direktor agencije za nekretnine.
Zagreb bilježi pad prometa nekretninama, no cijene se i dalje drže. Prosječna cijena stambenog kvadrata kreće se oko dvije tisuće eura, no ima novogradnji i za šest tisuća.
Stanogradnja je na sreću živnula. Najviše se gradi na Trešnjevci i Maksimiru i sve kvalitetne zgrade brzo planu.
- Za sve ono što se nalazi u gradskoj zoni novije gradnje zaista postoji velik interes i cijena novogradnjama zaista raste i ne samo zbog razloga povećane potražnje već i povećanih troškova kako izgradnje tako i manjka radne snage, pojasnio je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama HGK.
 Lokacija je i dalje na cijeni, no sigurnost kupcima postaje prioritet pa se uvodi i novi certifikat.
- Tu dolazimo do dijela koji može uzdrmati tržište nekretnina, a to je seizmički certifikat kojeg su naveli u Zakonu o obnovi, koji će svaka zgrada nakon obnove imati i pokazati stupanj koji može izdržati što se tiče potresa, kaže Sanjin Rastovac, direktor agencije za nekretnine.
Zbog oštećenih zgrada zamjetan je trend iseljavanja ureda iz središta grada. U izgradnju novih poslovnih prostora sve više ulažu domaći investitori.
- Oni imaju zamašnjak i imaju dostupan novac i povoljne kredite i možemo očekivati novi ciklus developmenta u uredskom prostoru koji će biti na valu domaćih investitora, poručuje Vedrana Likan, direktorica Colliersa za Hrvatsku.

Izvor:vijesti.hrt.hr