Lidlu stara zgrada višak u lokalnom portfelju, u centru je nova. Lani prodani robna kuća, salon namještaja, samoposluge...

ĐAKOVO
 

Nakon što je godinama zjapila prazna, a jer se Lidl u Đakovu preselio u centar grada, "stara" zgrada ovog trgovačkog lanca na gradskoj periferiji, iz smjera Osijeka, na prodaju je. Odlučio je tako Lidl Hrvatska, prepustivši posao oko njezine prodaje svojim Lidl Nekretninama.

Prostrana prizemna zgrada, zajedno s vanjskim površinama, ima gotovo 10.000 četvornih metara. Stigavši u Đakovo, ovaj trgovački lanac u njoj je djelovao kratko, odlučivši se preseliti u centar grada, kupivši lokaciju nekadašnje Drvne industrije Geli, a koja je tada bila u stečaju, otvorenom 2013. U Lidlu Hrvatska potvrdili su nam prodaju spomenute nekretnine. Ona je Lidlu, izjavila je za taj trgovački lanac PR manager Tihana Belin, u ovom trenutku višak u lokalnom portfelju s obzirom na to da u centru Đakova Lidl ima novu trgovinu. Još u vrijeme dok Lidl Nekretnine nisu oglasile njezinu prodaju, za bivšu zgradu Lidla bilo je zainteresiranih kupaca, pa čak i iz SAD-a, a s đakovačkim kontaktima. Taj je interesent u toj zgradi vidio buduću veliku salu za svadbe, a za što bi ona svojom veličinom, tipom gradnje, unutarnjim rasporedom prostora i vanjskim dijelom prostranim za parking pogodovala. Zgrada se, naime, i nalazi u dijelu grada gdje su koncentrirane tri velike dvorane za svatove, a tu je i hotel sa svojim dvoranama.
 

Sala za svatove?

- Teško nam je komentirati ili u ovom trenutku tvrditi u što će potencijalni kupac prenamijeniti navedeni objekt - odgovara Tihana Belin na naš upit o namjerama potencijalnih kupaca sa "starom" zgradom Lidla.

Bilo kako bilo, i prodaja ovog objekta samo nastavlja prošle godine u Đakovu započeti vrlo dinamični niz prodaja brojnih "zvučnih" nekretnina po gradu i okolici, a vezane su uz stečaj Pan-Trgoprometa, u čijoj je stečajnoj masi na početku bilo čak 79 nekretnina po Đakovu, Slavonskom Brodu i njihovim okolnim selima. Stečajni upravitelj Tihomir Zec danas, kada se podvuče crta pod usmene i e-dražbe, kaže kako je dosad od njihove prodaje uprihodovano nešto više od 36,1 milijun kuna.

- Za dio nekretnina utržak ostvaren od njihove prodaje najvećim će dijelom ići bankama ili Poreznoj upravi, dakle založnim vjerovnicima - dodaje Zec.

Tako je lani u Đakovu, može se reći, rasprodano 20-ak vrijednih, "zvučnih" nekretnina - bivša robna kuća Roma, što je bila ponuđena za 3,15 milijuna kuna, ex knjižara Knjiga, Tehnika, cjelina Metalia i Color, što je početno ponuđena za 2,4 milijuna kuna, cjelina samoposluga ĐA-MA, kuća Gross i Željezar - za 1.400.000 kuna, potom Merkur, Sjever, Progres, Tkanina, samoposluga Pašenica, bivši salon namještaja Novi dom, poslovni prostor Novi centar, Bajnak, dva zemljišta u (širem) centru grada, poslovni prostor Maja u Jelačićevoj, Sport na korzu i drugi, a primat među prodanim nekretninama svakako zauzima kompleks uprave bivšeg Trgoprometa s četiri lokala na korzu. Krajem 2019. godine kupio ga je Grad Đakovo za nešto više od 3,9 milijuna kuna za buduću kulturno-turističko-društvenu jezgru grada.
 

Ostala bivša Moda

I stečajni upravitelj Pan-Trgoprometa slaže se kako je lani prodaja gotovo 20 "zvučnih" nekretnina po Đakovu, ali i drugih, manje "zvučnih" išla vrlo glatko, a čemu su pridonijeli i veliki natpisi o prodaji s osnovnim generalijama na tim nekretninama.

- Završetak stečaja očekujemo za godinu dana, velik je to stečajni postupak - dodaje Zec.

Dio nekretnina Trgoprometa u zakupu je vinkovačkog Bose, a bivša Moda u dugogodišnjem zakupu Erste banke. Upravo ona, bivša Moda, posljednja je "zvučna" nekretnina iz Pan-ova stečajnog portelja za prodaju. Stečajni upravitelj Zec njezinu prodaju najavljuje za listopad.

Dio kupljenih nekretnina već je dobio svoju novu namjenu ili tek čeka nove vizure, poput srušene cjeline Color i Metalia čija je nova namjena stambeno-poslovni kompleks.

Izvor: Glas Slavonije