Bez obzira jeste li vlasnik ili upravitelj nekretnine, stalni prihodi od najma jednaki su dobro usmjerenom novčanom toku. Podaci o najamnini grade temelj za svakodnevno poslovanje u upravljanju imovinom i ulaganjima. Također su izgradili temelje za procjenu imovine. Stoga su točni i dosljedni podaci presudni za donošenje ispravnih odluka.

Zašto su najamnine jako važne?

"The rent roll" univerzalni je dokument koji mogu koristiti kupci, prodavači, upravitelji nekretninama, investitori u nekretnine, iznajmljivači i zajmodavci. Ali tu je puno više od onoga što prvo izgleda na prvi pogled.

Iako se mnogi djelatnici u prometu nekretninama mogu usredotočiti na bilans uspjeha i bilancu stanja, najamnina nekretnine za iznajmljivanje može pružiti iznenađujuću količinu detalja.

Tko ih koristi i za koju svrhu?

Iznajmljivanje stanova pruža stanodavcima brz pregled njihove baze stanara i s njima povezanih prihoda. Također je važan dokument koji se koristi u transakcijama komercijalne nekretnine, jer mnogi ulagači i banke zahtijevaju popis najma kao dio svog postupka dubinske analize.

Brzi pogled na stanarinu kupcu i prodavaču reći će je li nekretnina generirala stabilan bruto prihod od najma. Usporedbom poštene najamnine s trenutnim iznosom koji stanar plaća omogućava mogućnost povećanja vrijednosti imovine jednostavnim povećanjem uplata.

Kada kupuje nekretninu, zajmodavac želi vidjeti odgovarajući najam u vašem zahtjevu za zajam. Iznajmljivači također koriste dokument o najamnini za istraživanje tržišta uspoređujući prosječnu najamninu na svojim jedinicama s onom koja je trenutno na tržištu. Ako su njihove najamnine niže, mogu navesti one s istekom najma po višim tržišnim cijenama i povećati prihod.

Ulagači u nekretnine koriste najam za provjeru trenutnog prihoda od najma, traženje potencijala za najam u nekretnini za najam i predviđanje problema s budućim novčanim tokom. Potencijalni kupac mogao bi primijetiti da je većina zakupa izvještaja o najmu po cijenama iznad tržišnih i istječe u sljedećih nekoliko mjeseci, što sugerira da bi prihodi od najma mogli znatno pasti nakon stjecanja nekretnine za najam.

Kako izvući najpotrebnije informacije iz vaših podataka?

Izmjerite, analizirajte, predviđajte i reagirajte

Assetti vam može pomoći da lako izmjerite i prognozirate prihod od najma. Možete pregledati i razvrstati svoje nekretnine po imenu, površini, datumu završetka, mjesečnoj najamnini ili razini najma (mjesečna ili godišnja najamnina / m2 ili kvadratura - da, Assetti potvrđuje različite konvencije!). Uz to nudimo filtriranje i pretraživanje oznaka. To znači da možete koristiti oznake za pretraživanje određene vrste najma ili iznajmljivanja. Uz pomoć filtara možete pregledati najmove prema vremenu završetka najma, statusu, vrsti stanara, tipu jedinice, terminu najma i vrsti nekretnine. Klizni filtri također mogu klasificirati podatke prema zakupljenoj površini, mjesečnoj najamnini ili otkaznom roku. Sve to omogućuje vam pregled samo podataka potrebnih za vašu trenutnu procjenu.

Analizirajte slobodne prostore i popunjenost

Za investitore je upražnjeno mjesto obično strašna riječ. Želite se usredotočiti na minimiziranje slobodnih mjesta i postizanje što veće zauzetosti kako bi nekretnine generirale maksimalan prihod. Pomoću naših vizualiziranih KPI-a možete u stvarnom vremenu lako vidjeti koja svojstva imaju visoku ili nisku popunjenost ili stopu slobodnih mjesta.

Kontrolirajte najamnine s obavijestima o najmu

Pri upravljanju rolama za najam u Assettiju, poseban status najma izražen je markama u boji. Oni uključuju ugovor prije najma, ugovor o najmu koji još nije započeo ili završen ugovor o najmu koji je već završio. Također možete aktivirati jedinstvena upozorenja koja će vas podsjetiti na zakupe koji ističu.

Reagirajte na promjene i povećajte potencijal

Bez obzira za koju se radnju odlučite za svoje kupce ili stanare, možemo vam pomoći da učinite vidljivim utjecaj na vaš novčani tijek. Na primjer, možete modelirati alternativni proračun za godinu na temelju promijenjene situacije. Daje vam odgovore na goruća pitanja koja imaju menadžeri imovine, investitori, iznajmljivači i banke: Kako će popusti na najam ili obustavljena plaćanja utjecati na financije ulaganja u nekretnine?

Ali također možete napraviti demografsku analizu i u nekoliko koraka vidjeti tko su vaši stanari i koji je sveukupni rizik u smislu zakupljene površine, prihoda od najma ili zemljopisnih rizika. Razumijevanje vaše izloženosti rizicima pomoći će vam da uhvatite situaciju "velike slike" s Asseti-jevim KPI-ima.

Analiza najamnine i KPI-ovi

Uz Assetti možete analizirati svoje podatke za određeno razdoblje; jedan mjesec, tromjesečje, godinu ili određeno vrijeme.
Nudimo tri odvojena pogleda na naše KPI-je. Svoje podatke možete vidjeti kao popis, kao grafikon trendova ili kao nadzornu ploču.

Kada je riječ o iskorištavanju vaših podataka o najamnini, Assetti vam ne pomaže samo da razumijete svoje podatke. Također automatiziramo i vizualiziramo mnoge potrebne dnevne mjerne podatke povezane s upravljanjem imovinom.

Zanima vas kako možemo poboljšati vaše role za najam? Želite li vidjeti svoje podatke?

Ovaj članak objavila je Stefanie dana 09/02/2021 na Assetti.pro