Kao što potrošači dobiju popust za plaćanje gotovinom u trgovini, tako i kupci stanova u državnom vlasništvu dobiju popust od čak 15 posto kupoprodajne cijene. Novinari Jutarnjeg su na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naišli na oglas, točnije odluku o prodaji jednog stana u Zagrebu u kojoj stoji kako kupac na maloprodajnu cijenu dobiva “osobni popust s osnove načina plaćanja od 15 posto”.

Tri važna kriterija

Ovakvo sniženje cijene temeljeno je na slabo poznatoj Odluci o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske iz 2013. godine. Njome je definirano pravo na ostvarivanje popusta prilikom kupnje državnog stana. Ostvaruju ga osobe koje su u trenutku kupnje stana bili najmoprimci u tom stanu ili su najmoprimci bili članovi njihove uže obitelji temeljem ugovora o najmu ili ako u trenutku kupnje nisu imali neku drugu nekretninu.

261 kupnja gotovinom

Iz Ministarstva su pojasnili kako su od 2013. na taj način sklopili ukupno 261 kupoprodajni ugovor za stambene nekretnine pod njihovim raspolaganjem. Čak 223 ugovora su realizirana jednokratnom uplatom, dok ih je 38 otplaćeno obročno.

“Svi kupci koji su kupili stan putem jednokratne isplate koristili su i spomenuti popust od 15 posto s osnove jednokratnog plaćanja. Ističemo kako Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ne raspolaže i ne upravlja svim stanovima u vlasništvu RH, nego velikim brojem stanova u vlasništvu RH upravljaju i raspolažu i druga državna tijela, poput Ministarstva obrane RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i slično”, pojašnjavaju.