Zato je bilo potrebno urediti poslovni prostor koji će pratiti taj rast. U tu se pustolovinu upustio arhitektonski ured Das Haus i odradio hvale vrijedan posao koji spaja dobar dizajn, kreativnost i funkcionalnost.  

Vlasnici Syntia angažirali su nas u trenutku kada su primijetili da im je potreban veći ured. Tada ih je bilo osam, a danas su najbrže rastuća IT-tvrtka u Hrvatskoj. U međuvremenu su uzeli još jedan kat u Ciboninom tornju, čije uređenje trenutno dovršavamo“, ističu iz Das Hausa. 

Prvi ured koji su uredili za njih uistinu je impresivan, a u najkraćim bi se crtama mogao opisati kao „akvarij“ crvenih, crnih i bijelih tonova. Zašto akvarij? Zato što čitavim prostorom dominiraju morski elementi, posebno riba, a ta je ideja u skladu s identitetom brenda Syntio.

Naime, njihov posao pristup poslu opisuje moto „Stating the obvious.“ U svome poslovanju nastoje biti što transparentniji, a akvarij je upravo to – vidite sve što se u njemu nalazi. Nema ničeg skrivenog. 

Kada su ušli u prostor koji su trebali urediti, arhitekti su se vodili, prije svega, potrebama klijenta. Sjeverni dio ureda podijeljen je na dvije veće radne sobe i jednu konferencijsku uz koju je smješten tuš. U južnom dijelu nalazi se kuhinja s blagovaonicom, lounge sa stolom za stolni tenis i još jedna radna soba.  S obzirom na to da traženi rokovi nisu dopuštali spuštanje stropa, pristup problematici električnih kabela  bio je nesvakidašnji.  

„U sjevernim su sobama vidljivi kabeli montirani na zid, dok je u južnom dijelu spuštena kanalica po kojoj idu svi potrebni kabeli, a koji se po potrebi spuštaju do radnih stolova. To omogućava fleksibilnost prostora, a kanalica je iskorištena i za rasvjetu, uključujući i onu neizravnu orijentiranu prema stropu“, pojašnjava arhitekt Davorin Radošević.  

Mislio se i na potrebe obavljanja privatnih telefonskih i online razgovora s klijentima pa je tome namijenjena posebna prostorija koja je samo malo ušminkana te su joj na zidove montirani tepisi radi bolje akustike prostora koja je prije intervencija bila nepovoljna zbog ravnina zida i obilja stakla. Tu je dodana i veća prozorska klupa kako bi postala stol za prijenosno računalo, čime je minimalno opterećen prostor, a ujedno je dana prilika za uživanje u odličnom pogledu na cijeli grad. Ista priča s montiranjem tepiha ponovila se i u dva manja ureda.

Velika je pažnja posvećena i kombinaciji boja.  

„Postojeće klimatske jedinice i radijatori su obojani kako bi se uklopili u prostor. Uz radijatore je postavljena obloga od vodootporne šperploče kako bismo dobili zanimljiv detalj spoja parapeta, prozora i obloge zbog zahtjeva za zadržavanjem postojećih radijatora. Podovi sive boje su lijevani, bez ikakvih fuga, kako bi održavanje bilo što lakše“, ističu iz Das Hausa dodajući kako su obojana i postojeća vrata, a na njima naslikani morski motivi.

Kako je riječ o poslovnom prostoru, na prvom je mjestu bila važnost funkcionalnosti, a to je postignuto raznim elementima. Primjerice, u konferencijskoj sobi vrata ormara iskorištena su kao bijela pisaća ploča, a iz ormara perforirani lim sakriva postojeće instalacijske cijevi. U crvenom kubusu u kutu osmišljeno je rješenje za odlaganje uredskog materijala, kao i jakna i kaputa zaposlenika.

Lounge prostor obogaćen je kombinacijom otvorenih polica za knjige i zatvorenih u koje se spremaju razni rekviziti, a čak je i poleđina televizora iskorištena kao oglasna ploča po kojoj zaposlenici stavljaju razne obavijesti.

Preuređenjem već postojećih elemenata, inovativnošću i vođenjem motom tvrtke, Das Haus je stvorio prostor u kojem se svaki klijent i svaki zaposlenik osjećaju itekako ugodno i uspješno.  

Syntio  www.syntio.net PROJEKT I IZVOĐENJE RADOVA: DAS HAUS  www.dashaus.hr

FOTOGRAFIJA: Živko Pletikapić