Broj coworking prostora u Hrvatskoj udvostručio se u posljednje dvije godine. Do prije šest godina u Hrvatskoj nije bio niti jedan prostor u kojem su freelanceri i drugi profesionalci mogli unajmiti radni stol i dijeliti zajednički poslovni prostor. Prije dvije godine već je bilo 11 coworkinga, a ove godine Hrvatska ih ima 22. Podaci su to iz prvog istraživanja o coworkingu u Hrvatskoj u sklopu projekta COWORKMed.

Matija Raos, predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca na konferenciji Budućnost coworkinga na području Mediterana u Tehnološkom parku Zagreb, kaže da je sve to postignuto unatoč tome što Hrvatska coworking i freelancere još ne promatra strateški za razliku od drugih na Mediteranu.  "Kod nas se ne priča toliko o tome kako ljudima omogućiti da rade što vole i znaju, da budu freelanceri i rastu kako žele, već ih se još sili da otvaraju tvrtke", kaže Raos.

 

Rabljenović

Već znamo da se radi još nekoliko coworking prostora u Istri.

Zagreb prednjači
Prema podacima u COWORKMedu, najviše je korisnika coworkinga u Zagrebu. Ukupno u Hrvatskoj ima više od 213 tisuća freelancera, a upravo su oni potencijalni korisnici. Koliko Hrvatska ima prostora za rast u ovom području najbolje ukazuju istraživanje po kojem Katalonija, odnosno mahom Barcelona, sama ima čak 172 coworking prostora. Toskana, znači šira regija oko Firence, također sama ima 31 coworking prostor. Ivana Čehić Rabljenović, voditeljica coworkinga Rubini u Rovinju, kaže da su oni prije šest mjeseci pokrenuli prvi coworking u Istri.  "Mali smo coworking, nastao zahvaljujući podršci grada, ali već smo u pola godine pokazali da ima potencijala pa se  planira još nekoliko coworkinga u Istri", kaže.

Interes je velik
Coworkinzi su najčešće u gradovima, osnivaju ih lokalni poduzetnici i to kao tvrtke. Najčešće okupljaju programere, dizajnere i marketingaše. U Hrvatskoj ukupno raspolažu s 9000 kvadrata i 900 radnih stolova. Usporedbe radi, Katalonija ima 62.000 kvadrata i 6300 radnih mjesta, a Toskana 17.000 kvadrata i 1300 mjesta.  "Interes za coworking je jako velik", kaže direktor Tehnološkog parka Zagreb Frane Šesnić.