Pristojan stan u Rijeci, na dobroj lokaciji, s budžetom od sto tisuća eura nemoguće je pronaći. Cijene nekretnina odletjele su u nebo! Svjesni su toga i Riječani. O novogradnji mnogi mogu samo sanjati. Može li si prosječni hrvatski državljanin priuštiti stan u ovoj zgradi iza nas?

- Definitivno ne. Treba imati viša primanja, mora biti kreditno sposoban jer je tu metar kvadratni oko tri tisuće eura, rekla je agentica za nekretnine Tamara Abram

U šezdesetak kilometara udaljenom i po mnogočemu sličnom Trstu - druga priča.

- Cijena četvornog metra u strogom središtu grada, ovisno o lokaciji, kreće se od 2200 do 2700 eura. Samo nekoliko kilometara dalje mogu se naći stanovi po znatno prihvatljivijoj cijeni, naglasio je vlasnik agencije za nekretnine Lorenzo Adami.

- Stan od pedesetak kvadrata, koji ne zahtijeva mnogo ulaganja, može se kupiti i za sedamdesetak tisuća eura, dodao je novinar Borna Šmer.

- Tršćansko tržište nekretnina nikad nije doživjelo velike oscilacije u cijenama. One nikad nisu pretjerano rasle ni padale. Uvijek su tu negdje, na istoj razini, rekao je agent za nekretnine Paolo Aita

Zato su, kažu nam, i cijene razumnije, unatoč višem standardu i plaćama. Gradi se malo - obnavlja mnogo jer i država to potiče.

- Ako obitelj ima dvije plaće i kreditno je sposobna, nije joj velik problem kupiti stan i obnoviti ga ili kupiti već adaptirani stan izvan središta, istaknuo je građevinar Sergio Savini. 

Novogradnje na Kvarneru niču jedna za drugom, ali unatoč tomu stare nekretnine postižu vrtoglave cijene.

- Nema stanova, znači ljudi su prisiljeni kupiti ono što je na tržištu i nekada preplatiti vrijednost toga stana, poručila je agentica za nekretnine Tamara Abram. 

Ali nije sve tako sivo - najamnine u Trstu više su od trideset do četrdeset posto nego u Rijeci.

- Isti dan kad oglasimo stan za najam od 600 eura dobijemo četrdesetak poziva, kazao je vlasnik agencije za nekretnine Lorenzo Adami. 

No sudeći prema kretanjima na tržištu, čini se da ćemo uskoro slične oglase gledati i u "gradu koji teče". 

Izvor: vijesti.hrt.hr