'Velik je problem nepriuštivost nekretnina budući da cijene rastu posljednjih godina neodrživim tempom, više od rasta plaća. Prošle godine je bilo 20 posto manje transakcija i vidimo manji broj kreditnih zahtjeva', rekla je za HRT Klara Matić, voditeljica Odjela transakcija Colliers Hrvatska.

Do vlastita doma najteže dolaze mlade obitelji i studenti, a oni vijest o subvencioniranju najma stanova dočekuju sumnjičavo.

'Mislim da bi trebali subvencionirati da mladi kupe privatne kuće jer koliko košta podstanarstvo tolika im je otprilike i rata kredita, rekla je građanka.

'Mladi da bi ostali u Hrvatskoj to su temeljne stvari. Pedeset posto egzistencije je stanovanje', rekao je građanin za HRT.

Vladini subvencionirani APN-ovi krediti podignuli su cijene kvadrata pa ta bojazan postoji i kad je riječ o mjeri subvencioniranja najma čije detalje Vlada razmatra.

'Mislim da je to trebalo ići u objavu i temeljem tog programa će se omogućiti, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu, sufinanciranje najma za mlade obitelji studente i država će uskakati s određenim iznosom', najavio je Branko Bačić, ministar graditeljstva , prostornog uređenja i državne imovine.

Ministar najavljuje i strategiju hrvatske stanogradnje koja će definirati sporne subvencije i status zaštićenih najmoprimaca. A da je na tržištu nekretnina dinamično, pokazuje istraživanje naše konzultantske tvrtke.

'Svi segmenti komercijalnih nekretnina nalaze se u zdravom investicijskom i razvojnom ciklusu. Pojačan je interes ne samo stranih investitora nakon pridruživanja Hrvatske euru i Šengenu nego i snaga domaćeg kapitala. Mi za ovu godinu očekujemo usporavanje rasta cijena pa možda do kraja godine i stagnaciju', kazala je Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH.

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, a uz stanove i vile posebno su zainteresirani za urede i logističke prostore.

Izvor: SEEbiz / HRT