Najam poslovnog prostora od fizičke osobe

Prije otvaranja poslovanja mnogi poduzetnici se bacaju u potragu za poslovnim prostorom. Kada smo našli savršen prostor za obavljanje djelatnosti, potpisujemo ugovor o najmu. Budući da se radi o ulaganju u tuđu imovinu, potrebno je definirati ugovorom što će se točno raditi, a Gordan preporučuje uzeti najam na neodređeno te amortizaciju od 25%.

21 sitnica najam polazniciTroškovi režija mogu biti uključeni u najamninu (veći iznos najamnine) ili se plaćati posebno proporcionalno troškovima koje snosi tvrtka. Ako se troškovi režija plaćaju posebno, oni se mogu isplatiti u gotovini.

Ukoliko iznajmljujemo prostor sam sebi, ugovor moramo prijaviti Poreznoj upravi. Oni nam na temelju njega paušalno odrede iznos poreza (+prirez) koji mjesečno moramo plaćati. Tvrtka nam najamninu isplaćuje na žiro račun.

Svoj stan smijemo sami sebi “besplatno” iznajmiti, ali će porezna uprava u tom slučaju procijeniti koliko bi koštao najam poslovnog prostora i izračunat će porez temeljem procjene i dalje nam slati uplatnice za plaćanje poreza.

 

(izvor: plavi ured)