Sobočan d.o.o. je obiteljska tvrtka iz Murskog Središća s 20 godina iskustva i jedan od vodećih proizvođača namještaja i opreme visoko vrijednih proizvoda u Europi. Sinergijom proizvodnih kapaciteta u Murskom Središću i Sobočan dizajn studija u Zagrebu svojim klijentima nudi zaokruženu uslugu po sistemu „ključ u ruke“ - od dizajna i projektiranja, razrade nacrta do proizvodnje i montaže namještaja i prateće opreme na samom objektu. Dodana vrijednost Sobočan dizajn studija je što se nakon dizajna interijera i dizajna proizvoda projekt nadograđuje radom našeg razvojnog tima i proizvodnje koja je u potpunosti pod jednim krovom. Vodimo se motom: everything works!

Tvrtka je osnovana s 5 zaposlenih u obiteljskom dvorištu, a danas Sobočan ima više od 190 zaposlenih i stotine završenih projekata te mnoštvo zadovoljnih kupaca i partnera širom svijeta. Više od polovice svojih godišnjih prihoda ostvarujemo na izvoznim tržištima kao autorizirani partner svjetskih, renomiranih brendova, najvećim dijelom na području njemačkog govornog područja; u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te ostalim zemljama zapadno – europskog tržišta.

Kod nas sve počinje s idejom i istraživanjem potreba tržišta i klijenata. Tako kreiramo inovativna rješenja, a jedno od njih na koje smo posebno ponosni je naš proizvod movo – mobilni ured koji smo osmislili ove pandemijske godine kao odgovor na izazove rada od kuće.

Pandemija koronavirusa i rastući trend rada od kuće potaknuo nas je na kreiranje rješenja koja će omogućiti funkcionalno i ugodno radno mjesto u bilo kojem okruženju. Svemu je prethodilo istraživanje. Najprije smo interno istražili što naši zaposlenici pripisuju kao glavni nedostatak radnom prostoru, zatim smo išli i šire u istraživanje tako da smo intervjuirali naše klijente. Zahvaljujući velikoj bazi klijenata koji su bili voljni sudjelovati u našem istraživanju, vrlo brzo smo prikupili sve potrebne informacije o svakodnevnim izazovima „remote“ rada.

Rad od kuće u posljednje je vrijeme postao „novo normalno“ što znači da sve više ljudi polako napušta svoju uobičajenu uredsku rutinu. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, više nije potrebno raditi puno radno vrijeme u fiksnom uredskom prostoru kako bi bili produktivan član tima. Nakon što se „rodila“ ideja o mobilnom uredu, naš dizajnerski tim razradio je rješenje te smo u kratkom roku već imali prve modele.

Movo je mobilni ured koja zauzima minimalnu površinu i istovremeno olakšava maksimalnu funkcionalnost i udobnost. Iako su movo modeli vizualno različiti, njihove jedinstvene karakteristike su mobilnost, sklopivost, mogućnost zaključavanja, prostor za pohranu i integrirane utičnice. Korisnik može birati između šest movo modela i odabrati onaj koji najbolje odražava njegov karakter, stil i potrebe za radom. Modeli se razlikuju po dizajnu, veličini, opremi i završnim materijalima te svi imaju mogućnost personalizacije primjenom brand boja i logotipa tvrtke.

Ured budućnosti, ili bolje rečeno sadašnjosti, zapravo je hibridni način rada koji je pandemija dodatno potaknula i u onim djelatnostima u kojima do sada nije bio prakticiran. Iskustva mnogih kompanija pokazuju da zaposlenici mogu biti jednako učinkoviti bez obzira gdje se nalazilo njihovo radno mjesto. Sve više postaje prihvatljivo omogućiti zaposlenicima pravo na izbor i organizaciju radnog dana u skladu s njihovim planovima i obvezama toga dana. Ipak, univerzalni obrazac nije moguće primijeniti na sve djelatnosti i vrste posla. Nekada, ovisno o zadacima koje imamo, možemo jednostavno i efikasno sve riješiti od kuće. Međutim, zasigurno postoje i projekti kod kojih se osjećamo bolje i kreativnije kada smo fizički u uredu i kada možemo s kolegama iz različitih odjela razmjenjivati ideje i mišljenja. Kada govorimo o movu – mobilnoj radnoj jedinici kao rješenju za funkcionalno radno mjesto, pritom mislimo na funkcionalnost i praktičnost bez obzira je li ono kod kuće ili u uredu. Fleksibilnost ureda postaje sve važnija pri dizajniranju poslovnih prostora i naš movo tu se savršeno uklapa, jer omogućuje jednostavnu promjenu radnog mjesta unutar bilo koje zone ureda te se jednostavno prilagođava radnim zahtjevima. Tako svoj movo mobilni ured možemo jednostavno seliti u zonu koja će nam taj dan omogućiti idealne radne uvjete i efikasnost ovisno o opisu posla toga radnog dana.

Kada razmišljamo o uredu budućnosti sigurni smo da će se sve više pažnje posvećivati i pomnijem promišljanju najma poslovnog prostora i kvadratnim metrima koji ostaju neiskorišteni jer zaposlenici dio vremena rade od doma. Ovdje također movo može biti rješenje, jer omogućava da svaki zaposlenik ima svoju movo radnu jedinicu koju jednostavno ''parkira'' dok nije u uredu. Dok je zatvoren i ne koristi se, ovaj proizvod zauzima minimalan prostor. Pri dolasku u ured zaposlenik uzima svoj mobilni ured u kojem se već nalaze sve njegove stvari i samo ga ''aktivira“ otvaranjem na poziciji u uredu na kojoj želi provesti svoj radni dan. Ovo je zasigurno jedan od načina za optimizaciju radnog mjesta kojoj sada svi posvećuju sve više pažnje.