Volumen transakcija stanova posljednjih godina također raste, posebice u Zagrebu, na koji se, prema transakcijskoj bazi podataka eNekretnine, odnosi 40 posto svih transakcija stanova u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci.

"Zbog potresa, koji su uništili veliki dio starogradnje u centru Zagreba, povećana je potražnja, koja uglavnom dolazi od lokalnog stanovništva u potrazi za stalnim smještajem, i to prvenstveno za novogradnjom izgrađenom po najvišim sigurnosnim standardima", stoji u pregledu, u kojem se dodaje da je u vrijeme lockdowna zabilježena povećana potražnja za kućama. Ponudi novogradnje u Zagrebu, ocjenjuje se, pridonijet će projekt VMD Kvart Heinzelova - Darwinova, pri čemu je prva faza gradnje planirana do kraja 2021. godine, a druga za 2022. i 2023. godinu. Prodajne cijene za više od 400 stanova u stambenom kompleksu kreću se između 2600 i 3000 eura po četvornom metru.

Kako je pandemija ubrzala trendove poput rada od kuće, neke tvrtke, posebno u IT sektoru, razmatraju neku od verzija hibridnog poslovnog modela. Više se traže fleksibilni uredski prostori i coworking. Kada je riječ o cijenama zakupa, prosječna neto efektivna cijena zakupa ureda klase A u Zagrebu ostala je na 12,5 eura po četvornom metru. Stopa praznih prostora je oko 5 posto. Povećao se i trend online kupovine te e-trgovine, ali se ipak očekuje da će vodeći shopping centri na dobrim lokacijama nastaviti s dobrim rezultatima. Prehrambene trgovine (Lidl, Kaufland, Plodine, Tommy) nastavile su širenje, predvođene talijanskim diskonterom Eurospinom, posljednjim maloprodajnim lancem koji je ušao na hrvatsko tržište, piše Jutarnji list.

Unatoč povoljnom geografskom položaju, blizini i prometnoj povezanosti sa srednjom Europom, navode u Colliersu, industrijsko-logističko tržište ostaje najnerazvijenije tržište nekretnina u Hrvatskoj. Potražnja posljednjih godina kontinuirano raste, posebno za modernim logističkim prostorima. S povećanim interesom i aktivnošću developera, povećanje ponude očekuje se u narednim godinama, posebno s novim build-to-suit (BTS) projektima. Glavni pokretači potražnje su retail, distributeri, 3PL operateri i e-trgovina.

"Lokalni developeri dominiraju tržištem koje karakterizira ograničena ponuda modernih prostora koja ne može udovoljiti međunarodne standarde. Međutim, pandemija je dodatno ubrzala snažnu potražnju i donijela priliku developerima da na tržištu osiguraju nove, moderne i značajne nekretnine za respektabilne zakupce", stoji u pregledu Colliersa. Na tom tragu ističu Log-Expert, developera logističkog parka klase A u poslovnoj zoni Meridian 16 u blizini Velike Gorice i zagrebačkog prstena.

U usporedbi s drugim mediteranskim zemljama i susjednom Crnom Gorom, ocjenjuju u Colliersu, Hrvatska ima nerazvijeno tržište tzv. second home nekretnina. Unatoč velikom interesu stranih investitora i developera, kao što su Austrijanci, Slovenci, Slovaci, Česi i Rusi, u ovom sektoru postoji vrlo malo velikih greenfield ulaganja. Ključne prepreke novim projektima su administrativni problemi (spora i komplicirana birokracija), neučinkovito pravosuđe, fiskalna politika, sezonalnost destinacija, kao i pristupačnost lokacije. No, izdvajaju projekt Lukoran, koji uključuje luksuzni resort na otoku Ugljanu, a trebao bi započeti 2022. godine i sastojat će se od 126 stambenih jedinica, uključujući vile, urbane kuće, apartmane, beach club i marinu.

Izvor: Seebizz