Upravo je završio međunarodni javni natječaj koji je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala za izbor konzultantskog tima čiji je zadatak strateško osmišljavanje razvoja urbanog područja Pule

Unatrag nekoliko dana započeo je zanimljiv proces u okviru kojeg će se kroz nekoliko mjeseci kreativnog rada vrhunskih europskih konzultanata iskristalizirati vizija Pule 21. stoljeća.

Upravo je, naime, završio međunarodni javni natječaj koji je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala za izbor konzultantskog tima čiji je zadatak strateško osmišljavanje razvoja urbanog područja Pule. Uz Šibenik, Split te Zagreb, EBRD je i Pulu izabrao kao grad s potencijalom određene vrste razvoja. Split je prvi krenuo u suradnju s EBRD-om kroz „Projekt stoljeća“ kojim je obuhvaćeno preseljenje glavnog željezničkog i autobusnog kolodvora iz središta grada u predio Kopilica, čime se obje lokacije otvaraju za razvoj i primjerenije sadržaje. U Hrvatskoj je to ujedno prvi primjer urbane regeneracije velikog gradskog prostora.

Vrijednost natječaja za izbor konzultantskog tima za Pulu, koji u potpunosti pokriva EBRD, iznosi oko 2,5 milijuna kuna. Neslužbeno smo saznali da za ovaj natječaj postoji veliki interes izuzetno kvalitetnih konzultanata prisutnih na europskom tržištu. Isto tako neslužbeno smo saznali da će konzultantski timovi u roku od otprilike tri mjeseca proizvesti svoja rješenja i vizije razvoja, kao i revitalizacije Pule.

Cilj natječaja je da se iz perspektive arhitekata, planera prostora, specijalista za nekretnine, kao i specijalista za regionalni i urbani ekonomski razvoj, ponude rješenja za visokovrijedna gradska područja koja nisu u funkciji pa propadaju ili su potpuno napuštena. U svakom slučaju, nekakav cilj je da im se kroz određeno vremensko razdoblje nametnuti novi sadržaj i udahne drugačiji smisao.

Izvor: Glas Istre