Iako se zbog epidemije se očekivao zastoj prometa i pad cijena nekretnina u Hrvatskoj, situacija na tržištu mnoge je iznenadila. U Zagrebu je unatoč potresu zabilježen rast cijena novih stanova od čak 15 posto u prvih 6 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani. No, razlike na tržištu su velike te ovise o lokaciji i kvaliteti gradnje.

Za nekretninama u središtu Zagreba, nakon potresa, vrlo je slab interes kupaca. No zato je porasla potražnja za novim stanovima u ostalim dijelovima grada, ali i kućama na periferiji.

- Činjenica je da je u Zagrebu malo novogradnji, pogotovo ako gledamo centar i područje šireg centra i za time apsolutno postoji tržište, postoje kupci koji su spremni platiti i višu cijenu nego što je bila prije samo da se reći ću tako, domognu te nekretnine, rekao je dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama iz HGK-a Borislav Vujović.

I dok je lani svaki drugi kupac nekretninu kupovao za gotovinu, sada je, kaže Vujović, primjetno više onih koji kupuju na kredit, i to zbog rekordno niskih kamatnih stopa, ali i državnih subvencija.

I na jadranskoj obali oživjelo je tržište nekretnina. U Zadru se gradi na sve strane. Cijene novih stanova na boljim lokacijama su porasle, a stranci traže vile s bazenom i zemljišta.

- Mogu reći da je čak i mene iznenadilo, koji sam dugogodišnji djelatnik u toj branši,,  nikad nije prestalo postojanje potraživanje za nekretninama, odnosno upita je uvijek bilo, i kad su se dozvolili uvjeti koji propisiva Stožer da ljudi mogu dolaziti, tada je i promet pojačan, istaknuo je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Zadarske županije iz HGK-a Nikica Begonja.

I u Osijeku se gradi jer postoji potražnja za novim stanovima, a trenutačno nema useljivih. Cijene polako rastu i novim i rabljenim stanovima.

Građani iskorištavaju državne subvencije i niske kamate na kredite. Najpovoljnije su kuće u široj okolici.

Na području Baranje, i ova sela..Petrijevci, može se naći vrlo povoljna nekretnina, npr. imate u Belom Manastiru imate katnicu za 25 do 30 tisuća što je stvarno nesrazmjer, jer a u gradu je garsonjera 30 do 35 tisuća, dodao je predsjednik Strukovne grupacije za nekretnine HGK u Osijeku Duško Grgur.

U agencijama su trenutačno zadovoljni oživljavanjem tržišta. Većina njih godinu bi mogla završiti s padom prometa od 15 do 20 posto, što točno odgovara prometu iz dva proljetna mjeseca "zaključanog gospodarstva".

Stoga se nadaju da novih zaključavanja neće biti.

Izvor: vijesti.hrt.hr