"Otvoreni prostor je u isto vrijeme najcjenjeniji razvoj sa gledišta menadžera i najviše osporavan od strane zaposlenika."

Razlog zbog kojeg se engleski termin “open space” nametnuo proistječe iz činjenice da ovaj model dolazi iz anglosaksonskog svijeta. U kasnom devetnaestom i početkom dvadesetog stoljeća, prve zgrade u potpunosti posvećene administrativnim djelatnostima nastale su u Londonu, New Yorku ili Chicagu. U sjedištima, bankama i osiguranjima, daktilografi i računovođe su smješteni u goleme prostorije organizirane po uzoru na razred – glavni su postavljeni naprijed.

Zagovornici otvorenog prostora nude sljedeće prednosti: ušteda prostora, bolja komunikacija između zaposlenika i timova, bolje praćenje aktivnosti tvrtke, uzajamni nadzor.

S druge strane, protivnici otvorenog prostora smatraju da je ovaj model bučan (posebice zbog nepostojanja zvučno izolirane pregrade između ureda), nedostaje mu privatnosti, a nedostatak mu je i rad pod stalnim nadzorom kolega i kao smanjenje produktivnosti. Osim toga, ističu rizik od krađe zbog nepostojanja vrata.

U otvorenom prostoru, zaposlenici konstantno rade pod budnim okom svojih kolega i svojih lidera. Međutim, svatko treba malo privatnosti, malo intime, malo poštovanja. Potrebno je da ljudi tijekom radnog dana budu u mogućnosti da se distanciraju, ispušu, pa čak i zauzmu neke smiješne poze.

"Ovaj sustav samokontrole iscrpljuje radnike i hrani njihov stres. Nije slučajno da je pitanje lošeg raspoloženja u srcu naših rasprava o radu. "

Maria Konnikova u New Yorkeru navodi: "Dok je otvoreni prostor izvorno osmišljen od strane Hamburg tima u 1990-ima kako bi olakšalo komunikaciju i protok ideja, sve veći broj dokaza upućuje na to da narušava upravo ono što je trebao poboljšati".

"Danas se počinjemo susretati s trendom da multinacionalne tvrtke svoje zaposlenike preseljavaju u “co-working” prostore. Prvo, kako bi bili bliže "start-up-ovima" i utjecajnim tvrtkama, ali i kako bi maknuli ljude iz otvorenih prostora." - kaže Adam Toth, CEO u www.officerentinfo.com.

Smatrate li vi “co-working” istim poput “open space-a”?