Kamatne stope na štednju koje su sve bliže nuli nagnale su Nijemce da ubrzano počnu kupovati stanove što je dovelo do skoka potražnje i cijena nekretnina.

Kako navodi Bloomberg, na njemačkom nekretninskom tržištu sve je primjetnije “zagrijavanje”, a moguće nastajanje balona zabrinjava vladu.

 

Eksplozija kreditiranja

 

Naime, trenutna monetarna politika Europske središnje banke (ECB) rezultirala je znatnim padom kamatnih stopa na štednju, baš iz razloga kako bi se potaknula potrošnja, a u konačnici i gospodarstvo.

Time su promijenjene i navike Nijemaca koji su desetljećima bili skloniji unajmljivanju stanova umjesto njihove kupnje te štednji u banci. Međutim, štednja je sve neatraktivnija, a kamatne stope na stambene kredite također su vrlo niske, oko jedan posto godišnje.

 

Povoljni uvjeti financiranja doveli su do eksplozije rasta stambenog kreditiranja. Prema podacima njemačke središnje banke, lani su hipotekarni krediti skočili 22 posto. Za usporedbu, od 2011. do 2014. godišnji rast kredita iznosio je između dva do tri posto. Potražnja za stanovima je tolika da ju građevinari ne uspijevaju zadovoljiti, iako je izdavanje građevinskih dozvola na 15-godišnjem maksimumu. Naime, vlada procjenjuje da sadašnja potražnja može godišnje “progutati” 350.000 novih stanova, a gradi ih se oko 15 posto manje.

 

Vrhunac trenda

 

Rast potražnje dovodi i do rasta cijena postojećih nekretnina, pa su tako cijene četvornog metra u proteklih pet godina u Berlinu, Hamburgu i Münchenu porasle za trećinu. No, sadašnja eskalacija rasta cijena nekretnina ustvari je vrhunac trenda koji traje već cijelo desetljeće.

 

Nakon godina stagnacije, cijene domova od 2005. počele su polagano rasti, ojačane padom nezaposlenosti, rastom plaća, ali i priljevom migranata. Na nacionalnoj razini cijene nekretnina u pet su godina ojačale 27 posto. “Povijesno gledano, Nijemci nisu sudjelovali u nekretninskim balonima, ali se to više ne može odbaciti”, ističe za Bloomberg Jochen Möbert, ekonomski analitičar Deutsche Bank. Dodaje kako je prvi puta u novijoj povijesti rast cijena nekretnina uzrokovan niskim kamatnim stopama i potražnjom većom od ponude, a ne rastom kupovne moći, odnosno plaća.

 

Zabrinjavajući trendovi

 

Trendovi na nekretninskom tržištu zabrinjavaju i središnju banku, ali i vladu. Član odbora Bundesbanke Andreas Dombert u ožujku je izjavio kako vidi “oblake na horizontu” te da stoga središnja banka pozorno prati rast stambenog kreditiranja. Ministar financija Wolfgang Schäuble - inače veliki kritičar politike ECB-a - izjavio je kako je moguće formiranje balona na tržištu. Ipak, službene statistike sugeriraju kako je Njemačka još vrlo daleko od nekretninskih balona kakvi su se dogodili u Španjolskoj, Velikoj Britaniji ili SAD-u.

Naime, tek 53 posto njemačkih obitelji posjeduje nekretninu u kojoj živi nasuprot 70 posto Europljana i 64 posto Amerikanaca. potencijal i uspon tržišta odrazio se i na vrijednost nekretninskih kompanija, poput vodeće njemačke kompanije u tom sektoru Vonovia. U posljednje tri godine cijene te dionice skočila je 78 posto dok je njemački burzovni indeks DAX, za usporedbu, ojačao 20 posto. Međutim, dugoročni investitori u nekretnine upozoravaju kako obilje jeftinog novca neće trajati dovijeka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.poslovni.hr/