Naime, prema posljednjim podacima DZS-a u drugom ovogodišnjem mjesecu izdano je ukupno 425 građevinskih dozvola što je za 26,7% manje u odnosu na veljaču 2014. godine. Pri tome je pad podržan manjim brojem izdanih odobrenja za izgradnju zgrada i ostalih građevina pa je tako broj novih odobrenja za izgradnju zgrada, koji u ukupnoj strukturi čini 82,6%, zabilježio godišnji pad od 25,2%.

S druge strane broj izdanih novih odobrenja za izgradnju ostalih građevina, s udjelom od 17,4%, niži je za 33,3% u odnosu na veljaču prošle godine. Međutim, unatoč razmjerno snažnom godišnjem padu broja izdanih odobrenja za građenje zgrada predviđena vrijednost radova, površina te volumen zgrada za koje su odobrenja izdana bilježe rast na godišnjoj razini. Pozitivan utjecaj rasta spomenutih pokazatelja mogao bi se preliti na kretanje pokazatelja obujma građevinskih radova u budućem razdoblju. Naime, predviđena vrijednost radova viša je za 25,4%, površina zgrada koje će se izgraditi na osnovi izdanih odobrenja za 32,8% dok je volumen tih zgrada veći za 66,2%.

 

S obzirom da je i u siječnju zabilježen razmjerno snažan pad broja izdanih odobrenja za građenje promatrano kumulativno u prva dva ovogodišnja mjeseca broj izdanih odobrenja niži je za 20,6% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

 

 

 

 

Izvor: limun.hr