Kako objašnjavaju sugovornici Jutarnjeg lista, u strahu od galopirajuće inflacije, novac zarađen u sezoni neće se trošiti dugoročno, kako je to dosad bilo uobičajeno, nego "na brzinu", kako vrijednost novca ne bi padala.

Najsigurniji i našem podneblju najprihvatljiviji način je ulaganje u nekretnine. Takav model ponašanja dodatno će potaknuti i skoro uvođenje eura te će oni s neprijavljenim gostima ili kešom koji ne mogu lako opravdati, također novac mijenjati za nekretnine. A takva će potražnja, smatraju, dovesti do novog rasta cijena nekretnina, koji je već ove godine oborio rekorde.

Inflacija će se nastaviti povećavati zbog očekivanog globalnog rasta cijena energije, ali i drugih faktora, kao što su negativne kamatne stope, procjenjuje ekonomist Željko Garača, koji smatra kako nije realno da se do kraja godine inflacija spusti sa sadašnjih 12,3 posto na projiciranih dva posto.

Predviđa da će novac koji su vlasnici turističkih obrta, tvrtki i poduzeća prijašnjih godina pretežno držali na računima i planirali dugoročna ulaganja, kao i novac zarađen u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, sada početi ubrzano trošiti zbog straha da ne bude pojeden.

Ako cijelu Europu čekaju kriza i teški dani, toga neće biti pošteđena ni Hrvatska, ali ona se, za razliku od ostatka Europe, nalazi u specifičnoj situaciji: ulaska u eurozonu i Schengen, pa će i ekonomske aktivnosti i planovi u velikoj mjeri time biti obilježene.

Građani Hrvatske oduvijek su u malom postotku bili zainteresirani za kupnju dionica i obveznica kao metodi štednje, uz tradicionalno nepovjerenje, mnogi imaju i loša iskustva, pa im se nekretnine pokazuju kao jedina varijanta spašavanja novca, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.

Izvor: Jutarnji list / Seebizz