Nakon što su proživjeli najgoru godinu od financijske krize, svjetski milijunaši sve primjetnije kupuju kuće kako bi zaštitili imovinu od lomova na financijskim tržištima.

 

Prema izvješću britanske nekretninske agencije Knight Frank, prošle je godine broj ultrabogataša s imovinom vrednijom od 30 milijuna dolara pao za tri posto. To je prvi, ali i najoštriji godišnji pad od financijske krize, a uzrok valja potražiti u srezanim cijenama sirovina što je rezultiralo kolebljivošću na dioničkim tržištima te sporijim ekonomskim rastom.

 

Više od vrijednosti svjetskih dionica

Tako je svijet posljednjeg dana prošle godine brojio 187.500 bogataša. Ta skupina kontrolira 19,3 bilijuna dolara vrijednu imovinu dok su godinu ranije u rukama imali 22 bilijuna dolara. Ako bi se ljestvica spustila na osobe s imovinom vrednijom od milijun dolara, također je primjetan pad. Izvješće pokazuje da se lani tom titulom moglo pohvaliti 13,3 milijuna ljudi, 300.000 manje nego 2014. godine. Ipak, imovina koju kontroliraju i dalje je impresivna.

 

Naime, svjetski milijunaši kontroliraju više od 66 bilijuna dolara što je više od vrijednosti svih svjetskih dionica. No, Knight Frank Wealth Report predviđa da je lanjski pad broja milijunaša tek neslavna epizoda i da će do 2025. svijet nastanjivati čak 18 milijuna milijunaša. Najveći gubitak bogataša bilježi se u Brazilu, ponajviše zbog pada vrijednosti valute real za trećinu. Tako se u Brazilu sada nalazi 3908 osoba bogatijih od 30 milijuna dolara što je 12 posto manje nego 2014. godine. 

 

Rusi najviše vole nekretnine

U SAD-u se broj bogataša smanjio za dva posto na 65.713 osoba. Izvješće pokazuje kako je ulaganje u nekretnine postalo vrlo popularno među bogatašima, što se pripisuje potragom za "sigurnom lukom" u uvjetima burzovnih kolebanja. Naime, 35 posto imovine prosječnog bogataša uloženo je u nekretnine i nekretninske projekte. Tu investicijsku klasu slijedi ulaganje u financijske instrumente u kojima je 28 posto imovine. Ulaganje u nekretnine posebno je postalo popularno među bogatašima iz Rusije i Zajednice neovisnih država (ZND). 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.poslovni.hr/