Realizacija investicijskih projekata u Hrvatskoj i užoj regiji traje barem tri puta dulje nego na razvijenim tržištima, uglavnom zbog složenih procedura. Iako je Hrvatska stranim investitorima novo i zanimljivo tržište s velikim potencijalom, i dalje im najviše smeta pravna nesigurnost, od porezne nadalje, a preporuka za ulazak u projekt je suradnja s lokalnim partnerima, poručili su sudionici 12. Međunarodne konferencije o razvoju nekretnina koja je započela u srijedu u organizaciji tvrtke Filipović Business Advisory.  

 

Lokalnog partnera tako je u Hrvatskoj lani pronašao i južnoafrički fond Tower Property Fund, koji je u rujnu za 23,7 milijuna eura kupio neboder u Strojarskoj ulici, a početkom ove godine najavili su kupnju četiriju Konzumovih trgovačkih centara za 66,4 milijuna eura, u kojima će Konzum idućih 12 godina biti u najmu. Marc Edwards, predsjednik Uprave Tower Property Fonda, objasnio je zašto je jugoistočna Europa sve zanimljivija ulagačima iz Južnoafričke Republike.

 

"Iako ima dobru stopu povrata, južnoafričko tržište usporilo je rast, zbog čega investitori traže prilike u drugim regijama. Ova regija ima jak potencijal, a za ulaganje u Hrvatskoj presudile su povoljne cijene nekretnina. Zasad imamo dobra iskustva, iako još učimo o lokalnoj kulturi. Ključno za uspjeh transakcija bilo je naći dobrog lokalnog partnera", kazao je Edwards. Navedeni fond traži nove prilike u Hrvatskoj. Kako su najavili u objavi transakcije s Agrokorom, u Hrvatsku su spremni u iduće dvije godine uložiti oko 200 milijuna eura. Uz trgovačke centre i logistiku, turizam je trenutno najatraktivniji ulagačima, no oni još oklijevaju, ustvrdila je Sanja Čižmar iz zagrebačkog ureda Horwath HTL.

 

"Mislimo da imamo razvijen turizam, no zapravo smo tek u razvoju, imamo puno potencijala za rast, što uviđaju i investitori. U posljednje tri godine vidi se pomak, od 2013. u Hrvatskoj je provedeno 14 transakcija vrijednih oko 400 milijuna eura, a u prethodnom trogodišnjem razdoblju dogodilo se samo njih pet", kazala je Čižmar. Australska veleposlanica Susan Cox istaknula je potrebu jačanja posezone, koja bi Hrvatskoj donijela više gostiju iz Australije, ali i ulagača. Švicarski veleposlanik Stefan Estermann ustvrdio je pak da se Hrvatska mora jače nametnuti na ulagačkoj karti svijeta jer ulagači dolaze u poznate destinacije i vole uspješne priče. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.poslovni.hr/