Na najvećem domaćem tržištu logističkih nekretnina, onom zagrebačkom, postoji oko 900.000 četvornih metara kvalitetnog industrijskog i logističkog prostora, procjenjuje u svojoj analizi konzultantska nekretninska tvrtka Colliers International. Riječ je o prostorima "A" klase prema europskim standardima.

 

Uglavnom se radi o lokacijama na rubnim dijelovima grada poput Jankomira na zapadu i Žitnjaka na istoku, ili u satelitskim gradovima poput Svete Nedjelje, Rugvice, Zaprešića i Jastrebarskog. Neki od najznačajnijih logističkih projekta koji su realizirani u proteklih godinu dana u Zagrebu i okolici su distribucijski i logistički centar Zagrebačke pivovare u Zaprešiću koji se prostire na 43.000 četvornih metara te Kauflandov distribucijsko-logistički centar u Jastrebarskom veličine 64.500 kvadrate. Iz Colliersa navode i novi RALU logistički centar od 13.000 četvornih metara u Rugvici te Lagermaksov od 17.000 kvadrata u općini Luka u Zagrebačkoj županiji.

 

Osim zagrebačkog područja, značajniji logističko-distribucijski centri postoje i u Kukuljanovu kod Rijeke te Dugopolju kod Splita. Generalno, analitičari procjenjuju da je lani aktivnost u prometu logističkim prostorom bila dosta mala, a glavni razlog za to vide u činjenici da je na tržištu dostupno relativno malo kvalitetnih kvadrata tog tipa prostora. Gotovo svi novi projekti u proteklih godinu dana realizirani su tako da je tvrtka sama izgradila logistički prostor kakav joj treba. Najveća potražnja za novim prostorom bila je za veličinama između 2000 i 4000 kvadrata, te za onim većima od 10.000 četvornih metara. Tvrtke su uglavnom tražile dobro opremljene objekte s modernima kamionskim rampama za punjenje i pražnjenje, mogućnost manipulacije kamionima, mogućnost separacije robe, postojanje uredskog prostora, energetsku učinkovitost, veću visinu skladišnog prostora i sl.

 

Od ukupno 900.000 kvadrata kvalitetnog logističko-distribucijskog prostora na tržištu, prazno je oko 5,5 posto. Prosječna cijena na zagrebačkom prostoru za najvišu kvalitetu kreće se na razini 4-5,5 eura po četvornom metru mjesečno. Nešto stariji prostor drži cijenu 3-4,5 eura. U Kukuljanovu je prosječna cijena logističkog prostora na razini od 4,25 eura po četvornom metru, a tu razinu cijene drži i Dugopolje kod Splita. U tekućoj godini ne očekuje stabilna potražnja za logističko.-distributivnim prostorom jer će mnoge tvrtke tražiti bolje uvijete i moderniji te opremljeniji prostor.

 

Procjenjuje se da će u ovoj godini neke tvrtke odlučiti same razvijati svoj skladišni prostor. Jačem razvoju tržišta logističko-distributivnih nekretnina, posebice za iznajmljivanje, brana su brojni parafiskalni nameti, prije svega komunalna naknada koja se plaća po kubnom metru i uvelike poskupljuje investiciju. No, i u samom Colliersu naglašavaju da je sve više lokalnih jedinica koje su svjesne ovog problema i izlaze u susret investitorima s umanjenjem komunalne naknade ili pak s njezinim oslobađanjem u određenom razdoblju.

 

Prosječne cijene najma

 

4-5,5 €/m2 Zagreb (najbolji objekti)

3-4,5 €/m2 Zagreb (stariji objekti)

4,25 €/m2 Rijeka (Kukuljanovo)

4,25 €/m2 Split (Dugopolje)

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.poslovni.hr/