Belje plus, članica Fortenova grupe, i Meggle Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine Meggleove mljekare u Osijeku. Kupovinom nekretnina i proizvodne linije Megglea – s namjerom da u Osijeku od 1. siječnja 2021. započne s vlastitom proizvodnjom – Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mlijeka u tom dijelu Slavonije, priopćeno je iz Fortenova grupe.

Dodaje se da će Belje "određenu količinu mlijeka" otkupljivati od sadašnjih kooperanata Megglea. Također, pokretanjem proizvodnje u Osijeku Belje će određenu količinu mlijeka otkupljivati od sadašnjih Meggleovih kooperanata. Još se procjenjuju potrebe za zaposlenicima, no očekuje se zapošljavanje njih stotinjak.

Osim toga, Fortenova grupa već sad proizvodi oko 10 posto ukupne količine mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, što čini oko 5 posto domaćih potreba. Najveći dio mlijeka koje se proizvede u Belju koristi se za proizvodnju ABC krem sira, čija se godišnja proizvodnja kreće na razini 3700 tona i za čiji su portfelj razvijeni planovi značajnog širenja.

"Zadovoljni smo postignutim dogovorom i zaključenjem kupoprodaje Meggleove imovine u Osijeku te odlukom Belja da nakon našeg povlačenja nastavi s proizvodnjom na toj lokaciji. Nakon što je Meggle grupa donijela konačnu odluku o gašenju vlastite proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu kako bismo osigurali da što veći broj naših zaposlenika nakon 31. prosinca ima novo zaposlenje te kako naši kooperanti ne bi imali zastoj u otkupu mlijeka. Meggle do kraja godine nastavlja s procesom restrukturiranja svoga poslovanja, sukladno dogovoru koji smo postigli sa sindikatima, uz pravovremeno i cjelovito ispunjavanje svih preuzetih obveza", kazao je Marjan Vučak, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska.

Matthias Oettel, predsjednik Uprave Meggle grupe, naglasio je da su svjesni  koliko je važno sačuvati proizvodnju mlijeka u Osijeku, zbog čega su svoju odluku odlagali dok je god bilo moguće. "Drago nam je da će se s novim vlasnikom ona ipak nastaviti. Meggle je svih ovih godina bio socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac te pouzdan poslovni partner. I postizanje ovog dogovora s Fortenova grupom potvrđuje da smo to ostali i u ovom procesu restrukturiranja, a na istim ćemo načelima nastaviti poslovati i nadalje“, naglasio je Oettel.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, kaže da kontinuirano rade na jačanju vrijednosti i osnaživanju portfelja svojih brendova.

"Kako bismo iskoristili sve potencijale ABC svježeg krem sira, koji je jedan je od najjačih regionalnih brendova i naših izvoznih proizvoda, Belju su potrebni dodatni proizvodni kapaciteti pa nam je povlačenje Megglea omogućilo da ih osiguramo u kratkom roku. S pogonom u Osijeku osigurali smo preduvjete za razvoj novih proizvoda, proizvedenih od domaće sirovine, visoke kvalitete i više dodane vrijednosti. S ovim iskorakom nastavljamo raditi i na očuvanju te daljnjem rastu domaće poljoprivredne proizvodnje, što uz spašavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta ima velik značaj za Slavoniju i širu društvenu zajednicu. Fortenova grupa na poslovanje gleda dugoročno i sada pripremamo kompaniju za poslovanje u vremenu nakon krize, kako bismo kada krene oporavak imali što jaču polugu rasta, a ovu transakciju u cijelosti financiramo iz operativnog poslovanja", rekao je Peruško.

Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja, poručuje da preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda može biti dodatni poticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača u farme muznih krava u Hrvatskoj.

"To bi svakako pozitivno utjecalo na promjenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mlijeka. Mliječna industrija jedan je od glavnih fokusa strategije 2020.-2025. u Poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje bit će nositelj razvojnog zamaha u tom segmentu", kaže Dean. 

Transakcija će biti provedena nakon što se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.

Izvor: vijesti.hr