Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je u srijedu dva javna poziva za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u državnom vlasništvu, pri čemu se jedan natječaj odnosi na stanove, a drugi na građevinska i zemljišta sa zgradama.

Javnim pozivom, koji će trajati do 6. studenog, ponuđeno je na prodaju 13 stanova, za svaki je objavljena dokumentacija koja sadrži fotografije stana te neslužbenu kopiju zemljišno knjižnog izvatka, a također, osim podataka o adresi, kvadraturi i poziciji u zgradi, za svaki stan je između ostalog navedena i početna cijena, iznos jamčevine, kao i termin u kojem će stan biti dostupan za razgledavanje.

Pritom se 11 stanova nalazi na raznim lokacijama u Rijeci, a dva u Kaštel Štafiliću.

Jedan od stanova u Kaštel Štafiliću, površine 46,97 četvornih metara, ima i utvrđenu najvišu početnu cijenu, 436 tisuća kuna. Dvije tisuće kuna manje, 434 tisuće kuna, visina je početne cijene jednog stana u Rijeci, površine 47,67 četvornih metara.

Ova dva stana su među onima s najvećom kvadraturom, dok je najmanji stan površine svega 17,88 četvornih metara, nalazi se na šestom katu zgrade u Rijeci, a početna mu je cijena 187 tisuća kuna (oko 25.000 eura).

Kako je vidljivo iz priloženih fotografija, stanovi se, gotovo bez iznimke, nalaze u lošem stanju i potrebna im je renovacija.

Ponude, s cjelokupnom dokumentacijom, podnose se na adresu resornog ministarstva (Ulica Ivana Dežmana 10, Zagreb), putem pošte ili donošenjem u urudžbeni zapisnik, a krajnji rok za pristizanje ponuda je 6. studenog ove godine do 10 sati, kada će se održati i njihovo javno otvaranje.

Svi stanovi se prodaju u zatečenom stanju, po principu “viđeno – kupljeno”.

Najpovoljnijim ponuditeljem smatra se onaj koji je ponudio najvišu cijenu izraženu u kunama, a izabrani ponuditelj dužan je u roku od osam dana od dostave kupoprodajnog ugovora isti potpisati i dostaviti Ministarstvu.

Ponude mogu podnijeti sve fizičke osobe koje imaju državljanstvo RH, državljanstvo država koje čine Europski gospodarski prostor, kao i onih država s kojima Hrvatska ima ugovor o reciprocitetu stjecanja nekretnina. Također, sudjelovati mogu i sve pravne osobe sa sjedištem u Hrvatskoj ili državi koja čini Europski gospodarski prostor.

U ponudi 12 nekretnina na području bivšeg vojnog skladišta u Čepinu

Drugim javnim pozivom obuhvaćeno je ukupno 29 nekretnina, koje se uglavnom odnose na građevinska zemljišta i zemljišta sa zgradama.

Uvjeti natječaja podjednaki su onima za stanove, no u ovom slučaju rok za podnošenje ponuda je 9. studenog do 10 sati.

Od ponuđenih, najvišu početnu cijenu, od 914 tisuća i 500 kuna, ima zemljište i zgrade u općini Čepin kod Osijeka, površine 30.206 četvornih metara, a riječ je o nekretninama u sklopu kompleksa bivšeg vojnog skladišta “Lug”.

Na nekretnine u bivšem vojnom skladištu “Lug” odnosi se i preostalih 11 ponuda za područje Čepina.

Od 29 nekretnina, drugu najvišu početnu cijenu ima građevinsko zemljište u Puli, 833 tisuće kuna, površine 760 četvornih metara, udaljeno oko 750 metara zračne linije od morske obale.

U ponudi su između ostalih i četiri građevinska zemljišta u općini Slivno, dva u Badljevini kraj Pakraca, pa u Mošćeničkoj Dragi, Slatini, Tovarniku, Voćinu, Glini itd.

Izvor: Poslovni.hr