Brojne građevinske tvrtke u Hrvatskoj počele su rasprodaju stanova, što je u prvih šest mjeseci ove godine dovelo do pada cijene novosagrađenih stanova za 11,2 posto, nezapamćenog od početka krize, objavio je Ekonomski institut u najnovijem broju Sektorskih analiza Građevinarstvo i nekretnine. U Hrvatskoj ima barem 20 tisuća neprodanih novih stanova.

Na njihovu djelomičnu prodaju po nižim cijenama mnoge građevinske tvrtke bile su prisiljene zbog ulaska u postupak predstečajne nagodbe, tijekom koje nastoje smanjiti svoje dugove i nastaviti poslovanje. To je znak početka deblokade tržišta nekretnina u Hrvatskoj, ocjenjuje autor analize Goran Buturac.

On podsjeća da se gradnja novih stanova u Hrvatskoj i potražnja za njima nakon 2008. godine više nego prepolovila, ali da se cijene novih stanova unatoč tome nisu bitno smanjivale - sve do ovog proljeća. Velik dio novih neprodanih stanova građevinari su sagradili uz pomoć kredita banaka, kojima također nije u interesu spuštati njihove cijene.

Novosagrađene stanove građevinari su u prvoj polovini ove godine prodavali za oko 10.500 kuna, ili 1.400 eura po četvornom metru, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. No, ovdje je riječ o prosjeku iz kojeg se ne vidi koliko su iznosile cijene stanova na rasprodaji.

Prema podacima Burze nekretnina, posljednjeg dana u listopadu za kvadrat stana u Hrvatskoj prodavači su prosječno tražili 1.640 eura. U Zagrebu su tražili 1.501 euro, na obali 1.993, a u ostalim dijelovima Hrvatske 1.116 eura.

 

source: limun.hr