Koja su Vaša predviđanja što će se dogoditi s uredskim poslovanjem u budućnosti? Covid-19 je uvelike utjecao na promjene u tom segmentu?

Trend koji je krenuo i prije same pandemije a u vrijeme iste se intenzivirao te dodatno pojačao potrebu za flekisbilnim najmom ureda. Trenutno u svijetu oko 3-4% je fleksibilni najam odnosno serviced office najam a predviđanja su da će do 2030 postotak iznositi 30%. Činjenica je da sve korporacije gledaju da disperziraju zaposlenike prema mjestima prebivališta i rubnim dijelovima grada što se intenzivno događa u velikim poslovnim centrima Europe, poput Londona, Pariza, Amsterdama i Dusseldorfa. Kod nas rad od doma nije reguliran zakonski, dok potreba da ljudi rade od kuda žele i način na koji žele raste, tako da je za očekivati da će se tržište konsolidirati i s vremenom ćemo vidjeti kako ce veliki HQ u poslovnim zgradama zamjeniti više lokacija unutar istog grada što možemo potvrditi sve većom potražnjom za manjim uredima na rubnim djelovima gradova.

Dali su se vaši zakupci vratili u urede? 

Rekli bismo da se oko 90% naših zakupaca vratilo u urede međutim u drugačijim angažmanima, s optimiziranim prostorom za zaposlenike (kroz različite usluge koje nudimimo poput membershipa odnosno samo pristupa poslovnim salonima) i rasporedom dolazaka u ured.

Hoće li doći do promjena u uvjetima poslovanja, smanjenja cijena najma?

Naše tržište nije nikada bilo toliko volatilno te vjerujemo da će se cijene najma održati u standardnim okvirima. Tome u prilog ide i trenutna popunjenost poslovnih prostora te nedovoljna raspoloživost prostora u zgradama A klase.

Koje su specifičnosti Hrvatske u usporedbi s drugim državama u EU u kojima također poslujete?

Prvenstveno nedovoljan izbor lokacija u svim dijelovima grada te broj zaposlenika iste komapnije na većim tržištima, naravno, što samo po sebi određuje kapacitete koji su vrlo bitni za edukaciju tržišta kroz dostupnost usluge. Klasični najam je kod nas još uvijek zastupljeniji ali i to se sada nakon pandemije mijenja što će dovesti do toga da će i developer sve više intergrirati fleksibilni najam što kroz partnerstva sa našom grupom koja su naveliko zaživjela na stranim tržištima.