Tech scena i startup scena u Hrvatskoj raste s time i ponuda coworking ureda. Koja je prednost raditi iz Coworking ureda?

Coworking je koncept koji već dugo nije nov u svijetu, a kod nas sve više dobiva na popularnosti. Veseli nas što se tržište coworkinga prostora u Hrvatskoj konačno probudilo. Vjerujemo da je faza edukacije tržišta o coworkingu završila te sada nastupa ona zrela faza kada se na tržištu nudi mnogo izbora da zadovolje svakojake potrebe za (dijeljenim) uredskim prostorom. Hrvatska tech i startup scena su u konstantnom porastu sad već dugi niz godina te su također iznjedrile vrlo ozbiljne kompanije. Neke od njih svoju su poduzetničku priču započele u coworking prostoru. Najčešće se startupi odlučuju za rad iz coworking prostora, jer su svjesni raznih community benefita i umrežavanja, a nezanemariva prednost je ušteda troškova, jer dijeljenjem uredskog prostora i resursa, korisnici/startupi mogu uštedjeti novac na režijskih troškovima, troškovima održavanja, interneta i uredske opreme. Ostale prednosti rada iz coworkinga su brojne, istaknula bih osjećaj pripadnosti zajednici i prilike za umrežavanje s profesionalcima iz raznih industrija. To može dovesti do novih poslovnih prilika i suradnji. Coworking prostori nude posebno ozračje s velikim naglaskom na međusobno umrežavanje ljudi različitih vokacija, što često dovodi do zanimljivih i inovativnih poslovnih ideja, npr. spoje se inženjer, umjetnik i pravnik i tko zna što se može dogoditi. BIZkoshnica je svojevrstan spoj kućne i radne atmosfere, gdje je prostor uređen kao topli dom, ali bez negativnih stavki rada od kuće, poput izolacije, teško odvojive granice između privatnog i poslovnog i slično. S druge strane, uredski troškovi su smanjeni pa je to vrlo pogodno za nekoga tko radi sam, a ne želi raditi od kuće ili iznajmljivati cijeli ured za sebe. To, naravno, ne znači da su timovi isključeni. Što nas je više, to bolje! Zatim, fleksibilnost, korisnici mogu birati između niza opcija članstva koje im omogućavaju rad u profesionalnom okruženju bez dugoročne obveze tradicionalnog zakupa ureda. Coworking prostori su dizajnirani za poticanje produktivnosti i kreativnosti, s nizom radnih prostora, tihih zona i soba za sastanke dostupnih za članove. Samo okruženje osobama poduzetničkog mindseta može biti izvor inspiracije i motivacije. A u konačnici coworking prostor može pružiti razdvajanje između poslovnog i privatnog života, što korisnicima omogućuje da se usredotoče na svoj posao tijekom dana.

Kako ste vi došli na ideju otvaranja novog prostora?

Naš prvi coworking prostor u Ilici 71, koji nazivamo BIZkoshnica Britanac postoji od 2015. godine i jedan je od prvih coworkinga u Zagrebu i mogu reći uhodana coworking priča, na kojoj smo puno učili i razvijali se. Uvidjeli smo da tržište raste, ali i da rastu potrebe za novim, jedinstvenim prostorima za rad, za organizaciju sastanaka i najrazličitijih događanja. S obzirom da smo svi jedva dočekali druženja i događanja nakon pandemije potražnja za prostorima koji udovoljavaju brojnim te često specifičnim zahtjevima korisnika i organizatora događanja konstantno je u porastu. To su bili neki od razloga otvaranja nove BIZkoshnica lokacije na Tuškancu. S BIZkoshnicom Jabukovac odlučili smo ponuditi još višu razinu coworking usluge, istovremeno njegujući vrijednosti otvorenosti, fleksibilnosti, suradnje i održivosti. Radi se o puno većem prostoru u kojem korisnicima osim otvorenih coworking ureda, stoje na raspolaganju i privatni uredi, brojne sobe za sastanke, maker space, vrt za rad na otvorenom i organizaciju događanja itd.

Koje su pogodnosti za vaše nove korisnike?

U BIZkoshnici Jabukovac naši korisnici mogu zakupiti prostor kao svoj privatni ured, ali i kao coworking ured u kojem mogu raditi s drugim ljudima raznih vokacija i tako širiti svoju poslovno-privatnu mrežu kontakata. Fleksibilni smo te ispunjavamo raznolike potrebe članova naše zajednice. Nudimo potpuno opremljene urede, sobe za sastanke, dvorane za edukacije pa čak i vrt za rad, ali i organizaciju događanja na otvorenom. Također, u sklopu BIZkoshnice Jabukovac djeluje i maker space - kod nas korisnici, uz prethodnu obuku i asistenciju našeg osoblja, mogu koristiti 3D printere, laserske rezače, šivaće mašine i druge alate za izradu svojih prototipova te pohađati svojevrsne arts & crafts sesije i edukacije. Postoji zajednička kuhinja i kafić, lounge dio, kupaonice s tuševima za one koji dolaze biciklom na posao ili žele uslijed dana odraditi trkački trening u obližnjoj šumi.

Koji koncept želite razvijati?

Razvijamo koncept urban coworking retreata, jedinstvenog na našem tržištu. To je spoj dijeljenog poslovnog prostora koji se nalazi u gradu, ali u zelenom i šumovitom okruženju kao da se nalazi van grada, a nudi miran bijeg od užurbanosti gradskog života. Na taj način dobiva se najbolje od oba svijeta jer su i grad i priroda nadohvat ruke. Nudimo i mogućnost rada u našem vrtu za vrijeme ljetnih i proljetnih dana u kojem će se moći i roštiljati-još jedan sjajan alat za umrežavanje. Rad uz cvrkut ptica, u zajedničkom prostoru s drugim remote workerima, s kojima mogu graditi odnose, razmjenjivati ideje i surađivati na projektima. Jedna od ključnih prednosti urbanog coworking retreata je što korisnicima omogućuje da se odmaknu od ometanja i izolacije rada od kuće, a istovremeno im se pruža profesionalno okruženje koje pruža podršku.

Vidimo da podržavate mlade poduzetnike, odnosno da sudjelujete u Erasmus programu za mlade poduzetnike. Koja su vaša iskustva s tim projektom.

Trenutačno provodimo projekt “Društveno-poduzetnička koshnica” putem kojeg ćemo pretvoriti BIZkoshnicu u prvi društveno-poduzetnički coworking prostor u Hrvatskoj. Društveno poduzetništvo je veoma koristan, ali još relativno nepoznat koncept koji stavlja generiranje društvene vrijednosti na prvo mjesto pa tek onda stjecanje profita. Na taj način možemo ostati u sustavu u kojem jesmo, ali na način da znatno ublažimo njegove štetne učinke-klimatske promjene, siromaštvo, eksploataciju i slično. Jedan od ciljeva projekta jest podupiranje studentskog poduzetništva, jer se nove stvari i navike najbolje usvajaju dok smo mladi. Društveni poduzetnici koriste svoju kreativnost, inovativno razmišljanje i poslovnu oštroumnost kako bi pronašli nove i učinkovite načine za rješavanje društvenih i ekoloških problema. Osim što stvara pozitivan učinak, društveno poduzetništvo može biti i snažan alat za stvaranje ekonomske vrijednosti i poticanje gospodarskog rasta i oblikovanje bolje budućnosti za sve.

Zašto bi mladi poduzetnici trebali izabrati vaš coworking - koje dodatne usluge možete ponuditi freelancerima?

Našim korisnicima nudimo mogućnost rada na dvije lokacije u centru Zagreba; na Britancu (Ilica 71) i na Tuškancu (Jabukovac 37) uz mogućnost cirkulacije između obje lokacije kupnjom naših paketa. Prostori su međusobno udaljeni 15tak minuta lagane šetnje po zagrebačkim brežuljcima. Također, oba prostora opremljena su svom potrebnom uredskom opremom čije je korištenje, zajedno s režijama, već uključeno u cijenu. Jabukovac 37 je secesijska vila u prirodi, tako da će rad tamo biti nezaboravno iskustvo. Vrlo smo fleksibilni oko naših coworking paketa za koje ne postoji dugoročna ugovorna obveza, a tu su i brojne druge članske pogodnosti (popusti, pristup raznim eventima, te podrška i savjetovanje kod razvoja projekata) za naše članove. Savršeno za freelancere! Na kraju, nudimo i uslugu virtualnog ureda i poslovnog savjetovanje, vrlo važnih stavki za (mlade) poduzetnike i poduzetnice.

Pogledajete dostupne prostore ovdje - https://bizkoshnica.biz/event-space/