«Ukupni investicijski volumen u zemljama EMEA do Q3 2014. iznosio je 128 milijardi eura, što je pet postotno povećanje u odnosu na isti period prošle godine. Pozitivan trend očekujemo i za Q4 2014, kao i nastavak rasta investicijskog volumena u 2015. godini.» povodom objave izvještaja izjavila je Vedrana Likan, direktorica Colliers International za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

 

Više od 600 svjetskih investitora, od državnih fondova do private equity diljem SAD-a, Kanade, Južne Amerike, Azije, Australije, Europe i Srednjeg Istoka, sudjelovali su u Colliers-ovom istraživanju.Rezultati pokazuju kako 30% investitora iz Azije i SAD-a pokazuju direktan interes za ulaganje u zemlje EMEA. Zemlje EMEA također postaju svjetska investicijska destinacija i za kanadske investitore, čak 71% investitora planira uložiti u zemlje EMEA u narednih 12 mjeseci. 

«Iz 2015 Global Investor Sentiment, saznajemo da zbog niskih kamatnih stopa nekretninski segment postaje izrazito privlačan investitorima. Europski ulagači intenzivirali su svoje aktivnosti na core marketu (Euro-zoni), ali i izvan njegovih granica na kojem je do sada dominirao azijski i američki kapital. Promatrajući aktivnosti ne-europskih investitora, primjetni su neki novi trendovi; azijski kapital više nije fokusiran isključivo na London već i na tzv. Tier One europske gradove poput Munichena, Frankfurta, Pariza, Madrida i Rima.», rekao je Filip Vučagić, voditelj investicijskog savjetovanja, Colliers International Hrvatska, Slovenija i BiH.

 

Ostali zaključci izvješća su:

•Dvije trećine investitora u zemalja EMEA biti će skloni riziku radi ostvarivanja viših povrata. 

•Fokus će biti na njemačkih „Big Six“ gradova, posebice na Berlin (22%), slijedi Pariz (16%) i Madrid (10%).  

•Raste interes i za shopping centre, posebno kod institucionalnih investitora zbog jednostavnosti plasmana i izloženosti. Međutim, ključ je da se ulaganje izvrši sa snažnim domaćim partnerom.  

•Dug ponovno dobiva na važnosti i sve više investitora koristit će ga kao polugu za kupnju (72%, naspram prošlogodišnjih 59%). 

•Ukrajinska kriza negativno se odrazila na lokalno investicijsko tržište, međutim u Poljskoj i Češkoj investicijski volumeni ostaju na rekordnim razinama. 

•Tier Two tržišta poput mađarskog, rumunjskog i hrvatskog, također će nadmašiti razine iz 2013. godine, uz pozitivni outlook prema 2015. godini. 

 

Za dowload cijelog izvještaja:

http://www.colliers.com/en-us/-/media/files/global/pdf/colliers-international-2015-giss-report 

Za dodatne informacije, slobodno se obratite:

 

Filip Vučagić

Voditelj investicijskog savjetovanja, Colliers International Hrvatska, Slovenija i BiH

[email protected] 

M098 9830 664

 

Vedrana Likan

Direktorica, Colliers International Hrvatska, Slovenija i BiH

[email protected]   

M099 3117 364