Nagradu Big See 2024 ‘Winner‘ u kategoriji Residential Housing dobila je, zgrada ZONA Knežija, čiji je autor Damir Mance (Arhitektura minimal). Izabrana je u uži krug i natječe se u svojoj kategoriji dalje za ‘Grand prix‘. Kako je ovaj arhitekt napisao: "Dosta godina je prošlo od početka ovog projekta i vrijeme je da se napokon malo i pohvalimo! Veliko hvala svima koji su sudjelovali". Projektni tim čine Stella GojakMarin Stojanović, Karlo SeitzAna MiletićEna LokmerAntonio Patljak.

 

Uz stambenu zgradu na zagrebačkoj Knežiji tumači se: "Smještena u zoni uređenja i urbane obnove prostora visoke gradnje, ova stambeno-poslovna zgrada predstavlja logični nastavak urbanizacije jugozapadnog dijela Knežije. Projektom se adresiraju izazovi maksimalne izgrađenosti kroz oblikovanje i funkcionalnost, prilagođavajući se konturi građevinske čestice i visinama građevina u okolici. Variranjem visina volumena zgrade, osigurava se vizualna dinamika u skladu s urbanim kontekstom.

Oblikovanje zgrade kombinira suvremenu arhitekturu s elementima tradicionalne višestambene gradnje Knežije, stvarajući prostor koji odgovara modernim standardima stanovanja. Razvedenim volumenom nadzemnih etaža ostvareno je optimalno prirodno osvjetljenje i ventilacija stanova, minimalizirajući pri tome neizbježan negativan utjecaj na susjedne zgrade. Velikim venecijanerima na lođama stvaraju se intimni međuprostori između unutarnjeg i vanjskog, omogućujući ugodan boravak i mikroklimu tijekom cijele godine.