TRGOVAČKI sud u Rijeci donio je zaključak prema kojem će nekretnine Glasa Istre u stečaju, zemljište na kojem je započela gradnja poslovne i upravne zgrade u Puli, ići u prodaju po utvrđenoj cijeni od 3,25 milijuna kuna.

Kako se navodi u zaključku, prodavat će se zemljište na kojem je započeta gradnja u južnom dijelu središta Pule na kojem su izvedeni temelji i nulta ploča buduće građevine, a ističe se i da parcela ima građevinsku dozvolu za poslovnu namjenu, ali je moguća i stambena.

Sudskim rješenjem navodi se da je 3,25 milijuna kuna utvrđena vrijednost nekretnina, ali i da se na prvoj javnoj dražbi one ne mogu prodati po cijeni manjoj od tri četvrtine vrijednosti – odnosno za manje od 2,44 milijuna kuna. 

U slučaju eventualnog održavanja druge javne dražbe, minimalna cijena za preuzimanje tih nekretnina ne može biti manja od 1,6 milijuna kuna, a na trećoj javnoj dražbi kao minimalna cijena navodi se nešto više od 813.000 kuna. Tek na četvrtoj javnoj dražbi nekretnina bi se mogla prodavati po početnoj cijeni od jedne kune.

 

Na nekretninama izvršeno više predbilježbi

Istaknuto je da u prodaji prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu može izjaviti da kupuje nekretninu i da stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnine.

Na nekretninama je već izvršeno više predbilježbi prava zaloga radi osiguranja novčanih potraživanja vjerovnika Glasa Istre među kojima se posebno ističe pravo zaloga u korist Republike Hrvatske u iznosu od 7,4 milijuna kuna, ali i Grada Pule u iznosu nešto većem od 900.000 kuna.

 

Provest će se prodaja zgrade, pratećih objekata i dvorišta

Prodaju nekretnina provodi Financijska agencija elektroničkom javnom dražbom uz odgovarajuću primjenu pravila ovršnoga postupka o ovrsi na nekretnini, a kao kupci mogu sudjelovati osobe koje su prethodno dale jamčevinu u visini pet posto od utvrđene vrijednosti nekretnine. 

U pozivu za sudjelovanje na elektroničkoj javnoj dražbi bit će određen datum i vrijeme početka i završetka elektroničke javne dražbe, ali vrijeme kada zainteresirani mogu razgledati nekretnine Glasa Istre koje ide na "bubanj".

Sudsko rješenje uslijedio je nakon u siječnju podnesenog izvješća stečajne upraviteljice Glasa Istre o stečajnom postupku u kojem se navodi kako je posljednjeg dana prošle godine na računu te tvrtke bilo nešto više od 480.000 kuna te da će se u narednom razdoblju provesti prodaja zgrade, pratećih objekata i dvorišta u vlasništvu te tvrtke.