Zbog uvođenja viza za ruske državljane, ne trpi samo hrvatski turizam, nego se to negativno odrazilo i na tržište nekretnina. Kako potvrđuju u istarskim agencijama koje se bave prometom nekretninama, ove je godine znatno manji interes Rusa za kupovinu koju, osim viza, već uobičajeno komplicira i procedura kupovine nekretnina za strance. Rusi, primjerice, prije kupnje nekretnine u Hrvatskoj moraju registrirati tvrtku, istaknuo je Mustafa Poljarević, vlasnik agencije Genting, za portal Balkanpro.

Prema njegovima riječima, Rusi imaju dovoljno novca da kupe stan ili kuću u Hrvatskoj, no država im to ne dopušta. To se ne odnosi samo na ruske kupce, nego i na druge države izvan Europske unije. Nedavno su kineski kupci bili zainteresirani za kupovinu vile u Istri. No budući da nisu dobili konkretni odgovor o proceduri kupovine, na kraju su odustali od posla, dodao je Poljarević. Ivica Salvador, iz agencije Stanoinvest, tvrdi da država spriječava Ruse da kupe nekretninu u Hrvatskoj. I to ne samo putem viznog režima. Druge države (npr. Bugarska, Španjolska, Crna Gora), automatski osiguravaju stranim vlasnicima nekretnine dozvolu boravka i pojednostavljenju proceduru dobivanja kupljene nekretnine, a također i mogućnost cjelogodišnjeg boravka na području države.

U Hrvatskoj se stranci ne mogu nalaziti na području države tijekom čitave godine, čak ako i imaju nekretninu. Hrvatska je zbog toga na gubitku. Rusi se zanimaju za luksuzne nekretnine ili starinske zgrade koje se moraju restaurirati. U tom slučaju uzimali bi lokalne kompanije, te bi se na taj način razvijala nacionalna ekonomija. Međutim, Rusi zasad ne mogu ostvariti svoje interese.

 

Izvor: oglas.hr