Od jučer, prvog dana unutar EU, niti jedna nekretnina u Hrvatskoj, osim rijetkih izuzetaka, ne može biti prodana bez energetskog certifikata kao sastavnog dijela kupoprodajnog ugovora.

Agencije za posredovanje u prometu nekretnina ne smiju više pak oglašavati nekretninu koja taj certifikat nema, zbog čega bi kroz naredna dva, tri mjeseca tržište nekretnina moglo biti poprilično kaotično, i za mnoge blokirano.

Agencije su već obustavile zaključivanje kupoprodajnih ugovora za nekretnine koje nemaju certifikat, i morale bi povući na tisuće, štoviše, desetke tisuća oglasa za necertificirane objekte, dok god svaki od njih ne ishodi potreban dokument.

Obaveza energetskog certificiranja nekretnina koje idu u prodaju proizlazi iz preuzetih europskih direktiva, a namjera joj je građane osvijestiti o potrošnji energije u zgradama i kućama, te svakom kupcu nekretnine dati do znanja što zapravo kupuje - da li energetski najštedljiviju nekretninu iz razreda A+, ili pak onu iz razreda G, energetski najrasipniju.

Kazna je predviđena samo za vlasnika koji nekretninu bez certifikata prodaje. Oni koji nekretninu prodaju iz nužde, jer ju ne mogu održavati, a takvih je sve više, kažu agenti, certifikat će ishoditi ukoliko nađu kupca, no dati nekoliko tisuća kuna, koje nemaju, da bi prodaju uopće mogli oglasiti, njima je jako problematično.

 

Izvor: limun.hr