Vila Kremešek u Primorsko-goranskoj županiji, gdje se nalazi i Goli otok, vile Lovor i Toplice, zatim vila Izvor u Ličko-senjskoj županiji i Bianca u Splitsko-dalmatinskoj najtraženiji su objekti među ulagačima koji su iskazali svoj interes na temelju lani izrađenog Projekta 100.

 

Za tih 100 projekata zainteresirano je 720 potencijalnih ulagača, a za one najatraktivnije pristiglo je i više od 30 ponuda. DUUDI je u tom popisu na jedno mjesto stavio 100 državnih zanemarivanih objekata i zemljišta te pozvao ulagače na temelju iskazanog interesa i krenuo u prodaju. Neki su već pri kraju realizacije, poput Muzila, ali ima i onih koji su zaustavljeni zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa ili prostornoplanske dokumentacije. Zato Vlada Tihomira Oreškovića mora naći metodu kojom će ubrzati planiranu prodaju godinama zapuštenog državnog kapitala.

 

Općine su nekada teret

 

Primjerice, već u samom početku na prepreke se naišlo s projektom Golog otoka za koji je čak 30 potencijalnih ulagača iskazalo interes. Nadalje, deset je potencijalnih kupaca i za zemljište u Zdenčini nedaleko od Zagreba, no nakon što je država iskazala svoj plan s tim zemljištem, općina je promijenila prostorni plan i najavila ondje gradnju rekreacijskog centra, pa je i planirani državni projekt stao.

 

Iako je lani planirano uprihodovati milijardu kuna od prodaje nekretnina, taj iznos je manji, ali za pohvaliti je da se godinama zapušteni kapital ipak počeo oživljavati i da će se iskoristiti ili za proizvodnju ili za turizam. Vlada samo mora naći način kako to ubrzati. Među traženijim je zemljištima i ono u Dugom Selu gdje će se graditi logistički centar. Zemljišta oko Zagreba su zanimljiva pa je tako velik interes i za Šiljakovinu, staru streljanu u zagrebačkom Gornjem Vrapču, zgradu Vjesnika, zgradu na uglu Demetrove i Basaričekove, zgradu u Nazorovoj ulici i Slavujevcu...

 

Značajna imena za turizam

 

Osim Zagreba i njegove okolice očekivano je velik interes i za objekte i zemljišta na jadranskoj obali, među kojima je i velik broj zapuštenih vojarni. Poveći je tako interes za Češku vilu na Visu, Šepurine, Zlarin, vilu Čingriju...

 

Među zainteresiranima za turističke objekte i projekte su, primjerice, Karisma, Titan nekretnine, Adriatic Amber Domit Trade, Jadranski luksuzni hoteli, Solaris... A među onima koji bi ulagali u proizvodnju su, među ostalim, Metaling inženjering, Cargo centar Zagreb, Apis IT, Atir...

 

Vlada planira prodati i cijelu tvrtku Državne nekretnine unutar koje je 5000 stanova i poslovnih prostora. Prve procjene potencijalnih ulagača kažu da bi se taj paket mogao prodati za milijardu kuna.

 

A tu ima atraktivnih lokacija, primjerice, poslovni prostori na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, u Ilici, Gajevoj, Gundulićevoj i Frankopanskoj ulici, u Splitu u Marmontovoj, u Rijeci na Korzu te u Osijeku na Trgu Ante Starčevića. Prodajom te tvrtke te još nekoliko njih s popisa 100, Vlada može dobiti znatan novac a da možda i ne proda svoje udjele u tvrtkama, što bi u svakom slučaju bilo lakše.

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.vecernji.hr/