Njeno je pražnjenje, naime, počelo u svibnju prošle godine kada je iz zgrade u središtu grada u zgradu Pošte na Danteovom trgu preselila služba mirovinskog, a potpuno je ispražnjena početkom prosinca kada je u Uljanikovu kasarnu na Bulevaru preselila i služba zdravstvenog osiguranja.

 

Neodgodivi zahvati

 

Središnji balkon nad ulazom podbočen je dugim balvanima, radi sigurnosti prolaznika, jer se u moćnu austrijsku višekatnicu desetljećima nije ulagalo, ili barem ne dovoljno, da bi je dokrajčio ozbiljan požar na drugom katu u kolovozu 2014. godine. Poslovni prostor u Puli na Trgu Portarata 3 u suvlasništvu je Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje - u omjeru 60 prema 40 posto, a sastoji se od dvije poslovne zgrade, međusobno povezane dvorištem. Na pitanje što planiraju s tim zgradama, u HZMO-u kažu da je riječ o vrijednoj zgradi, građenoj prije 1891. godine po tadašnjim standardima, koja u današnje vrijeme u potpunosti ne odgovara njihovim poslovnim potrebama i iziskuje velika ulaganja u renoviranje da bi se poboljšala funkcionalnost prostora za potrebe moderne javne ustanove.

 

- Izvedeni su neodgodivi zahvati na objektu da bi se spriječilo njegovo propadanje i očuvala vrijednost, a u dogovoru s HZZO-om razmatra se mogućnost zamjene ili prodaje, s ciljem pribavljanja odgovarajućeg poslovnog prostora za potrebe Područnog ureda HZMO-a u Puli, odgovorili su nam iz Odjela za odnose s javnošću Središnje službe HZMO-a.

 

Prodaju ili zamjenu HZMO planira i za Vilu Idolu na Verudi, još jednu prekrasnu austrougarsku zgradu s okućnicom nadomak moru, nad kojom im je potvrđeno stopostotno vlasništvo nakon dugogodišnjeg sudskog spora s nasljednicima obitelji Crljenica.

 

- Kompleks je izgrađen u drugoj polovici 19. stoljeća, a izvorno je građen kao monumentalno zdanje za boravak imućne obitelji. Zadnja namjena ovog objekta bila je dom za smještaj psihički bolesnih odraslih osoba. S obzirom na namjenu za koju je objekt građen, nije adekvatan za poslovne potrebe javne ustanove pa ga planiramo prodati ili zamijeniti za poslovni prostor za potrebe Područnog ureda HZMO-a u Puli ili rješavati na drugi način u okviru planova i mjera za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom, u sklopu koje je i imovina HZMO-a, odgovaraju iz središnjice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

 

Pa ipak, velika je vjerojatnost da se čeka i imenovanje nove Vlade da bi se stvari pomakle s mrtve točke.

 

Za zgradu na Portarati kuloarske priče govore da je bila ponuđena na javnom natječaju, ali nije poznato je li isprve prodana. Kako bilo, navodno postoji zainteresirani pojedinac koji bi ovdje otvorio hostel. Je li to točno i o kome se radi, ipak nismo uspjeli doznati. S druge strane, Vila Idola, osim što je prelijepi objekt koji traži kvalitetna ulaganja koja će joj vratiti stari sjaj, nalazi se i na odličnoj poziciji s pogled na uvalu Valsaline. I ona bi mogla biti namijenjena u turističke svrhe.

 

Propada svadbeni dar

 

Obilaskom smo se uvjerili da je početna devastacija, nakon njenog napuštanja 2011. godine, privremeno stala. Odmah po napuštanju, naime, krenula je već očekivana lomljava stakala, razbijanje inventara, a "glavom" je platila i originalna ciglena peć koja je bila sastavni dio kamina u drvenom salonu na prvom katu vile, na kojoj se mogao naći i pečat izrađivača iz 1902. godine! Valja napomenuti da je riječ o nekretnini koja ima dvorište i 13 hektara pripadajućeg zemljišta te da je riječ o zgradu registriranom u Registru kulturnih dobara RH. Izgrađena je kao svadbeni dar. Naime, vila je pripadala princezi Eleonori i Alfonsu von Klossu, a nakon raspada Austro-Ugarske, 1918. godine, vilu je kupio Antonio Crljenica iz Marčane, koji je u njoj živio do 1947. godine. Od 1. siječnja 2012. godine vlasništvo nad zgradom stekao je HZMO, a iako se otpočetka razmišljalo da mirovinsko i zdravstveno zajedno presele u Vilu Idolu, odmah je zaključeno da prostori nisu adekvatni za njihove potrebe te je načelno tada podržana inicijativa Grada Pule da se Vila Idola iskoristi za potrebe Doma za starije i nemoćne osobe, a Grad bi, zauzvrat, zavodima osigura i uredio alternativne prostore. To se do danas nije realiziralo te smo pitali Grad je li možda sada u ikakvim pregovorima da bi eventualno našli tu adekvatnu zamjensku nekretninu, a Grad se dočepao jedne ili čak obje vrijedne zgrade HZMO-a, i one na Portarati i Vile Idole. No, kao što su nam svojevremeno već i odgovorili, Grad trenutno ne raspolaže s takvim poslovnim prostorom koji bi odgovarao zavodima te u tom smjeru ne može niti voditi pregovore. (Duška PALIBRK i Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.glasistre.hr/