1. srpnja Hrvatska će službeno postati 28. članica Europske unije. Mnogi sudionici na tržištu nekretnina nadaju se kako će taj događaj pružiti potreban poticaj tržištu u trenutnim nepovoljnim okolnostima, dok su drugi skeptični i ne očekuju značajnu korist od članstva u Uniji.

Jones Lang La Salle je prisutan na većini međunarodnih tržišta što im je omogućilo provesti kratku anketu među kolegama u zemljama središnje i istočne Europe koje su članice EU kako bi kvantificirali utjecaj ulaska u EU na ta tržišta.

Općeniti stav stručnjaka jest poboljšanje tržišta zakupa nakon pristupanja Europskoj uniji na svim ključnim tržištima nekretnina, no iz sadašnje perspektive ipak je teško sa sigurnošću ustvrditi da li je to posljedica ulaska u EU ili rezultat povoljnih makroekonomskih uvjeta u trenutku pristupanja tih zemalja EU.

Vrlo je teško procijeniti utjecaj pristupanja Europskoj uniji na investicijskom tržištu, posebice ako se uzme u obzir dugotrajna kriza u eurozoni, nedostatak likvidnosti i investitori koji su u sadašnjim uvjetima općenito nespremni preuzimati značajnije rizike.

Analizom podataka iz Češke, Mađarske i Poljske, tri zemlje koje su ušle u Europsku uniju 2004. godine, zaključuju kako te zemlje bilježe povećanje investicija na tržištu nekretnina od 57%, 236% i 84% uzevši u obzir podatke iz 2003. i 2005. godine.

Iako su se gospodarski uvjeti u Europskoj uniji značajno pogoršali u odnosu na vremena kada su te zemlje pristupale EU, statistika i iskustva tih zemalja ipak daju nadu vlasnicima nekretnina u Hrvatskoj.

Ipak, ne očekuje se kako će Hrvatska iznenada privući investitore nesklone riziku - međutim, vjeruju kako će privući pažnju oportunističkih investitora koji će prepoznati prilike i izvan sada glavnih odredišta kapitala.

 

Izvor: limun.hr