Vodeći partner je Grad Buzet, partner na projektu gradska tvrtka Plzet, a suradnici Istarska razvojna agencija, Istarska regionalna energetska agencija te Politehnika Pula - Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti.

- Projekt "Poduzetničkog inkubatora Verzi" doprinijet će daljnjem razvoju poduzetničke infrastrukture buzetskog područja. Osim samog razvoja poduzetništva i pružanja prilike mladim tvrtkama, tim projektom ćemo revitalizirati i jednu zgradu u starogradskoj jezgri što je i prema izjavi potpredsjednice Vlade Martine Dalić, jedini primjer gdje se razvoj poduzetničke infrastrukture na ovom natječaju spaja s revitalizacijom kulturne baštine, istaknuo je Žulić. Naglasio je da je ovo još jedan od projekata kojima se u Buzetu nastavlja poticati poduzetništvo te rekao da mu je izuzetno drago što je Buzet po tome, prema različitim analizama, u samom vrhu u Hrvatskoj.

Poslovni prostori u prizemlju zgrade

Uz postojeće mjere i značajne potpore kojima posljednjih nekoliko godina Grad Buzet potpomaže razvoj buzetskog gospodarstva, uslugama koje će pružati poduzetnički inkubator "Verzi" posebno će se poduprijeti mlade poduzetnike kojima će se uz osiguravanje povoljnijih poslovnih prostora, pružiti mogućnost i popratnih programa i edukacija. Uz ovaj projekt, Grad Buzet je za razvoj buzetskog gospodarstva iz ovogodišnjeg gradskoga proračuna izdvojio ukupno 1,85 milijuna kuna od kojih je 918.000 kuna namijenjeno subvencijama i ostalim poticajima za poduzetnike, obrtnike i poljoprivredu, a 932.000 kuna za komunalno uređenje poduzetničkih zona.

Voditeljica projekta Ornela Rumen istaknula je da je od ukupne vrijednost projekta od 4,15 milijuna kuna, sufinanciranje EU fonda 3,91 milijuna kuna. Projekt se provodi od 1. rujna ove godine do 1. rujna 2020. godine, a projektne aktivnosti koje provodi vodeći partner obuhvaćaju građevinske radove rekonstrukcije palače Verzi u buzetskoj starogradskoj jezgri i njeno opremanje. Uz potpunu rekonstrukciju starogradske palače u njezinim će se prostorima urediti višenamjenska multifunkcionalna dvorana, prostorija za sastanke, prostor za djelovanje novoosnovanih poduzeća u inkubatoru, te poslovni prostori u prizemlju zgrade.

Aktivnosti tijekom naredne tri godine

- Poduzetnički inkubator omogućit će povećanje broja prostorno-funkcionalnih smještajnih jedinica za poduzetnike i broj usluga koje poduzetnička infrastruktura omogućava. Nastoji se time povećati poslovno smještajne kapacitete za poduzetnike koji su u fazi inkubacije i akceleracije, povećati broj gospodarskih subjekata koji koriste usluge poduzetničkog inkubatora i osigurati njegovu popunjenost, rekla je Rumen.

Direktorica Plzeta Vedrana Gregorović Hrvatin predstavila je projektne aktivnosti koje će tijekom naredne tri godine provesti partner na projektu. Plzet će biti zadužen za uspostavu sustava upravljanja poduzetničkim inkubatorom i to izradom plana upravljanja i marketing plana inkubatora, Internet stranice poduzetničkog inkubatora te drugim aktivnostima vezanima uz promociju i vidljivost projekta. Poduzetnički inkubator bi trebao imati šest opremljenih ureda, pet opremljenih boks ureda za ukupno jedanaest poduzetnika te jednu opremljenu polivalentnu dvoranu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Source: www.glasistre.hr