Imali smo izuzetan interes stranih investitora za nekretnine u Hrvatskoj, no svako ulaganje na kraju završi u Srbiji, Mađarskoj ili Austriji.

U Srbiji postoji konsenzus između Vlade i lokalne uprave pa ulagač dobije subvencioniranu komunalnu naknadu, povrat novca iz EU fondova ili porezne olakšice. Kod nas? Mi ne možemo dobiti ni sastanak s nadležnima", ilustrira Vedrana Likan iz Colliers Internationala prilike na tržištu. "Velik je animozitet administracije prema privatnom sektoru i nema razumijevanja što bi ulaganje moglo donijeti. To je posljedica mentaliteta, intelektualnih kapaciteta i neznanja", ustvrdila je Likan na 10. međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina.

S britkom ocjenom bez ustezanja složili su se i ostali panelisti rasprave o mogućnostima na tržištu poslovnih nekretnina, ali i brojna publika. "Hrvatsku se perpcipira kao zemlju lokalnih šerifa. U nekim regijama poput Varaždina je situacija bolja, no što idete južnije više je primjera ulagača koji su izgubili svoj novac", dodao je direktor Spiller Farmera Patrick Franolić. Na tržištu komercijalnih nekretnina, najrazvijenijem dijelu nekretninskog tržišta, situacija je i dalje loša. Znakovi oporavka mogući su iduće godine, a u 2016. situacija bi se mogla vratiti na pretkrizne razine, smatraju u Colliersu. Lepeza ekonomskih nevolja od pada BDP-a, manjka reformi, fiskalne nesigurnosti i klizanje rejtinga, ubrzavaju razduživanje tvrtki.

Za tržište nekretnina to znači da nema ulaska novih igrača na tržište, dok postojeće strane kompanije sele sjedišta izvan Hrvatske. Rezultat je pritisak na cijene najma svih nekretnina osim onih vrhunskih na top lokacijama. "Tržište ovisi o fundamentima; ako nema stranih ulaganja, nema potrebe ni za novim poslovnim prostorima", kaže Vlaho Kojaković iz Europske banke za obnovu i razvoj.Igrači na tržištu računaju da bi se oporavak eurozone mogao zainteresirati ulagače za Hrvatsku. Tržište 'retaila' je zasićeno, aktiviraju se jedino ranije započeti projekti dok konkretnih poteza politike za iskorištavanje ogromnog potencijala logistike nema, zaključak je panela.


Source: poslovni.hr
Publisher: poslovni.hr