Prema izvještaju kompanije Jones Lang LaSalle, ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće dovesti do booma na tržištu nekretnina koji se dogodio u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj nakon njihovog ulaska u EU, piše portal Index.hr. Stručnjaci kompanije Jones Lang LaSalle prognoziraju da će opća ekonomska situacija unutar države i složeni ekonomski uvjeti u EU ograničiti razvoj tržišta nekretnina u Hrvatskoj, izvještava portal World Property Channel.

U kratkoročnoj ili srednjoročnoj perspektivi moguć je rast na području industrije i logistike, a također i povećanje investicija u nekretnine, budući da će u državu doći investicijski fondovi koji su prije sumnjali u pouzdanost takvih ulaganja. Kad je Bugarska 2007. stupila u Europsku uniju, opseg poslova u 2008. narastao je gotovo za dva puta u odnosu na razdoblje prije ulaska u EU.

Kad su Češka, Mađarska i Poljska stupile 2009., ulaganja u njihove nekretnine povećale su se za 57%, 236% i 84%. Ipak Europa se trenutačno nalazi u recesiji, a članstvo u EU teško može pospješiti nagli rast tržišta nekretnina u Hrvatskoj. Zbog teške ekonomske situacije ista stvar je i s trgovačkim prostorima. Ali na tržištu industrijskih nekretnina, prema mišljenju stručnjaka JLL-a, Hrvatska ima jedinstvene mogućnosti širenja trgovine s Unijom zahvaljujući svojem strateškom položaju.

 

Izvor: oglas.hr