Svi investitori, fond menadžeri, čelnici uprava društava koji upravljaju fondovima, te odvjetnici iz branše, dakle cijela zainteresirana javnost do 25. srpnja može Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dostaviti svoje prijedloge i primjedbe na nacrte pravilnika o alternativnim fondovima koje je regulator objavio prošloga tjedna.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stupio je na snagu dugo očekivani zakon o alternativnim fondovima koji omogućuje osnivanje fondova kakvih do sada u Hrvatskoj nije bilo, kao što su hedge fondovi, ali i ulaganje u rizičniju imovinu. Do sada su u Hrvatskoj postojali novčani, mješoviti, dionički, obveznički fondovi, kao i nekretninski koji su bili zatvorenog tipa.

Prva četiri spomenuta su ulaskom u EU postali UCITS fondovi, odnosno fondovi kojima je striktno ograničen način ulaganja kao i imovina u koju se ulaže. Iako je riječ o nacrtima pravilnika, što znači da još uvijek nije poznato u kolikoj su mjeri podložni promjenama budući da se radne skupine još nisu našle s Hanfom i nije poznato jesu li stavovi regulatora fiksni, prvi dojam fond menadžera nije optimističan.

Mislili smo da će pravila biti puno liberalnija, ali očito je Hanfa to drugačije zamislila. Doduše, nismo smatrali da će alternativnim fondovima biti dopušteno sve i svašta i da će biti potpuno liberalni, ali čini mi se da su predloženi nacrti ipak malo previše strogi, kaže nam jedan fond menadžer koji je htio ostati anoniman.

 

Izvor: oglas.hr