U prva tri mjeseca ove godine indeks cijena nekretnina u eurozoni pao je za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok je u Europskoj uniji smanjen je 1,4 posto, izvijestio je Eurostat. U prethodnom je tromjesečju indeks na godišnjoj razini pao za 1,7 posto u eurozoni, odnosno za jedan posto u EU.

U odnosu na posljednja tri mjeseca 2012. cijene nekretnina u eurozoni smanjile su se u prva tri ovogodišnja mjeseca za jedan posto, te za 0,6 posto u Uniji. U zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju smanjene su na tromjesečnoj razini za 0,5 posto i u eurozoni i u EU.

Prema dostupnim podacima, najveći su skok cijena nekretnina na godišnjoj razini u prva tri mjeseca 2013. zabilježile Estonija (7,7 posto), zatim Latvija (7,2 posto) i Luksemburg (4,3 posto). Najveći je pad zabilježen u Španjolskoj (12,8 posto), Mađarskoj (9,3 posto) i Portugalu (7,3 posto).

Na tromjesečnoj su razini cijene nekretnina najviše porasle u Rumunjskoj (4,3 posto), Estoniji (3,1 posto) i Latviji i Slovačkoj (po 2,3 posto). Najveći je pad zabilježen u Španjolskoj (5,1 posto), te Cipru (4,8 posto) i Mađarskoj (3,3 posto).

 

Izvor: realestatecroatia.com