Riječ je o poslovnoj zgradi tvrtke Rudan d.o.o., koja će služiti i kao poslovno-edukacijski centar za uštedu energije, mjesto gdje će se razvijati ESCO poslovni modeli (Energy Service Company) te Aquacontrol, sustav daljinskog nadzora potrošnje vode. Tvrtka Rudan u ovu je zgradu uložila 13 milijuna kuna. Zapošljava 47 djelatnika, vodeća je na hrvatskom tržištu u području uštede vode prema ESCO modelu, a nudi rješenja za sustavno gospodarenje energijom i vodom odnosno uspješno provodi projekte uštede energije i vode, čulo se na jučerašnjoj svečanosti.

ESCO označava poslovni model po kojemu izvoditelj, u ovom slučaju Rudan d.o.o., potpuno samostalno financira projekt uštede vode, struje ili drugih energenata, a naplaćuje se isključivo iz dijela uštede koju ostvari za vrijeme trajanja projekta. Klijent bez uložene kune ostvaruje milijunsku godišnju uštedu na računima za energente, rješava se brige oko održavanja sustava te dobiva kompletno saniranu infrastrukturu. Do sada je tvrtka Rudan svojim klijentima uštedjela više od 400 milijuna kuna. Ova tvrtka iz Žminja još je 2000. godine provela prvi ESCO projekt u državi.

Otvorenjem prve hrvatske pasivne kuće prigodno je obilježena 20-ta godišnjica postojanja tvrtke Rudan. Današnjem otvorenju nazočio je i predsjednik Ivo Josipović koji je tom prilikom istakao kako je riječ o svjetlom primjeru zelene gradnje kojim se optimalno upravlja potrošnjom energenata odnosno štedi novac i čuva priroda. Naglasio je kako Hrvatska u smislu zakonske regulative ne zaostaje za smjernicama EU, te da je sve spremnija za gradnju na europski i svjetski način.

Žminjska tvrtka Rudan ima dugogodišnje iskustvo na brojnim projektima iz energetske učinkovitosti, posjeduje međunarodni certifikat ISO 50001 te nudi usluge energetskog managementa drugim tvrtkama koje ulaze u proces pripreme za dobivanje ovog certifikata. Novotvorena zgrada ukupne površine 802 četvornih metara specifične je arhitekture, ima samoventilirajuću fasadu, pripremu tople vode solarnim kolektorima, dizalicu topline i sustav za rekuperaciju zraka, koristi električnu energiju iz vlastite fotonaponske elektrane, koristi suvremenu LED rasvjetu, ima moderan dizajn interijera i sustav upravljanja tzv. „pametne kuće“. Projekt je od samog početka, od idejnog koncepta, osmišljen s konačnim ciljem minimalne potrošnje energije.

 

 

 

 

Izvor: Poslovni.hr