Tijekom dugogodišnje recesije cijene najma uredskih prostora gotovo su se prepolovile, a značajan dio izgrađenih kapaciteta ostao je nepopunjen. Prema posljednjem istraživanju agencije Colliers u Zagrebu je početkom godine bilo slobodno 14 posto uredskih prostora ili oko 180.000 kvadratnih metara

'U ovoj godini situacija se popravlja što je posebno vidljivo u drugoj polovici godine', rekle je Vedrana Likan iz Colliersa za Tportal. 

Ipak, ne može se govoriti o velikom uzletu budući da još nisu krenule investicije u veće projekte, a glavnina aktivnosti svodi se na popunjavanje praznih prostora i prenamjenu atraktivnih nekretnina. Likan ističe da je zanimljiv trend na tržištu seljenje sjedišta velikih banaka iz centra, navodeći primjere Zagrebačke banke i Hrvatske poštanske banke. 

Također, uočljiv je rast interesa stranih investitora za kupnju prestižnih nekretnina u užem centru s ciljem prenamjene u poslovne prostore. 

No s obzirom na rast gospodarskih aktivnosti i dolazak novih tvrtaka iz inozemstva, u Cooliersu uskoro očekuju novi ciklus gradnje poslovnih nekretnina u Zagrebu. U iduće dvije godine očekuju više novih projekta, a na to upućuje i pojačan interes za kupnju zemljišta s komercijalnom namjenom. 

Uslijed postojećih aktivnosti na tržištu cijene najma su se stabilizirale, a do kraja godine očekuje se i blag porast najamnina

Trenutačno se cijena najma prvoklasnih nekretnina u centru Zagrebu kreće od 14 do 15 eura po kvadratu, za poslovne prostore kategorije A u širem centru cijena se stabilizirala na oko 12 eura dok se starije i slabije pozicionirani prostori iznajmljuju po cijeni od osam do 10 eura po kvadratu

U usporedbi s drugim europskim metropolama zagrebački uredski prostori osjetno su jeftiniji. Uredi kategorije A u širem centru dva do tri puta su jeftiniji nego u zapadnoeuropskim metropolama, a cijene zaostaju i u odnosu ne zemlje u okruženju. Tako je, primjerice, najam kvadrata uredskog prostora kategorije A u Beogradu 15 eura, u Bukureštu 14,5 eura, a u Budimpešti 12,5 eura. Među rijetkim metropolama jeftinijima od Zagreba su Sofija (10,5 eura) i Atena (11 eura).

U usporedbi s drugim većim centrima u Hrvatskoj, cijene najma u Zagrebu slične su onima u Splitu dok su uredi jeftiniji u Rijeci i Osijeku. Prema podacima agencije Crozilla uredi kategorije A u Rijeci cijene su od osam do 10 eura po kvadratu dok se u Osijeku kreću od šest do osam eura po kvadratu. 

Uredske prostore najviše traže strane tvrtke, kako one koje ulaze na naše tržište tako i postojeće koje šire svoje aktivnosti. Uglavnom su to tvrtke iz servisne industrije (komunikacije, konzalting, agencije) čija se aktivnost oporavlja nakon dugogodišnje recesije. Značajan dio potražnje dolazi i od postojećih i novih stranih tvrtaka iz djelatnosti tehnike i hrane koje vide priliku za rast prodaje na hrvatskom tržištu, uslijed porasta raspoloživog dohotka i sredstava za potrošnju. 

U Colliersu prognoziraju i ulazak na tržište novih maloprodajnih brandova, rast kozmetičke industrije, te dizanje građevinske industrije. U posljednje vrijeme mijenja se i moda u uređenju poslovnih prostora. Nakon ere open-space ureda, ponovno se vraćaju u modu zatvoreni uredski prostori koji nude raznolikost i varijacije u uređenju. 

 

 

 

 

Izvor: tportal.hr