Nedavni ulazak Hrvatske u EU prošao je uz puno manje entuzijazma nego što se očekivalo tijekom osmogodišnjih pregovora o pristupanju. Lakši i jednostavniji prelazak granica jedan je od rijetkih povlastica koji su hrvatski građani osjetiti odmah po ulasku, a veliki broj zabrana i ograničenja ostaje i dalje, makar za trajanja prijelaznog razdoblja.

Po pitanju ekonomskog napretka se ne očekuje puno, barem ne u skorijoj budućnosti. Kao i u svim ostalim državama Europe i EU, kriza je uzela danak od kojeg se gospodarstvo jako teško i sporo oporavlja. Isto vrijedi i za sektor nekretnina. Tržište uredskih nekretnina u Zagrebu, gdje je locirana velika većina projekata i prostora, pretrpjelo je teške udarce s dolaskom krize u 2008. godini.

Dok nastupi oporavak, kojeg još nema na vidiku; ulazak u Uniju će biti tek davna uspomena, smatra Patrik Franolić, izvršni direktor zagrebačkog ureda međunarodne agencije Spiller Farmer. Javljaju se neki znakovi oporavka u samom centru grada, potaknuti dolaskom novih trgovačkih centara.

Postoji nada da će to potaknuti aktivnosti u sektoru uredskih nekretnina, iako je prema podacima Zagreb Research Foruma u prvom kvartalu ove godine na tržište došlo samo 32.141 m2 novog prostora. Ukupna ponuda A i B klase prostora u glavnom gradu se procjenjuje na oko 1,25 milijuna m2.

 

Izvor: limun.hr