image

 

Sliku zapuštenih donjogradskih ulica kojima uz neuređene fasade dominiraju zapušteni poslovni prostori čini se da je gradska uprava napokon odlučila promijeniti. Uz najavljene subvencije za 500 fasada, što je gradonačelnik Milan Bandić obećao izvesti do konca ove godine, čini se da je u gradskoj upravi nakon niza apela i prijedloga odlučeno oživiti godinama prazne lokale koji nagrđuju grad.

 

Tako zagrebački poduzetnici i obrtnici ovih dana obilaze prvih 68 praznih gradskih poslovnih prostora za koje je početna cijena određena u rasponu od 200 do devet tisuća kuna, a istodobno, na stranicama Obrtničke komore Zagreb objavljen je popis još 320 praznih poslovnih prostora koji bi se ubrzo mogli ponuditi poslovnjacima po istim uvjetima.

 

Čeka se i dogovor s državom

 

– Velik problem praznih prostora neriješeni su odnosi između grada i države i baš kada smo započeli pregovore s državom da se objavi natječaj, došlo je do pada Vlade i Sabora pa treba vidjeti što će se moći dok se ne formira nova Vlada – kazao je Mirza Šabić, predsjednik zagrebačke Obrtničke komore. Dodao je da je natječaj koji je u tijeku napokon pokrenuo cijelu priču i da se nada da će u sve njih ući netko tko će ih urediti i oživiti.

 

– U svaki poslovni prostor ulaze samozaposlene osobe koje plaćaju porez, doprinose, režije i stvaraju neki proizvod ili nude uslugu koja oživljava cijelu ulicu. Na ovaj način vratit ćemo život na gradske ulice koje su puste upravo zbog manjka ponude – istaknuo je Šabić. I dok cijenu 320 prostora tek treba formirati, a što će ovisiti o njihovu stanju i lokaciji, cijena prostora iz objavljenog natječaja poznata je.

 

Najviša je određena za lokal na Dolcu od 180 kvadrata za koji je početna cijena devet tisuća kuna uz jamčevinu od 27 tisuća, dok se već za 200 kuna može unajmiti manji poslovni prostor od sedam ili 14 kvadrata u pothodniku ispod Avenije Dubrovnik u Utrini ili Sigetu. S obrtnicima smo obišli pet poslovnih prostora u Ilici..

 

– Najvažnije je da su prostore dali u najam, a to što nisu u nekom stanju i ne zamjeram. Godinama su zapušteni, što se vidi već po tomu kakvi su izlozi, vrata i u kakvoj su zgradi pa ću pokušati ponuditi što manje i nadati se da neće biti većih ponuda – kazala nam je Kata Zorić koja traži prostor za poklon-galeriju.

 

Neki prostori su preskupi

 

Većina onih s kojima smo razgovarali ipak nije oduševljena stanjem prostora jer, kažu, moraju uložiti dosta novca.

 

– Očekivala sam da ću morati ofarbati i urediti prostor po svom, no ovdje treba riješiti pitanje vlage, grijanja, sanitarija pa se tek potom useliti. Podrumski prostor u Draškovićevoj od 180 kvadrata očajan je, a početna je cijena 2000 kuna, što je sramotno – kazala je obrtnica koja traži prostor za proizvodnju unikatnog nakita.

 

Dio obrtnika s kojima smo razgovarali tvrdi da se najbolji prostori uvijek daju ugostiteljima i preprodavačima koji mogu ponuditi veću cijenu, dok malim proizvođačima ostanu lošije lokacije na kojima baš i nema nekog prometa.

 

– Tražim prostor za krojačku radionicu za brze popravke, ali i vlastite kreacije, a kolega za popravak računala. Spremni smo se i udružiti kako bismo postigli bolju cijenu za jedan veći prostor pa bismo ga podijelili na dva dijela – kazao je obrtnik Ivor. 

 

Obišli smo četiri poslovna prostora u Ilici

Tko hoće više mora ulagati no može se proći i samo s farbanjem

 

1. Ilica 53 A

 

Prostor je veličine 54 kvadrata uz početnu cijenu od 3600 kuna i jamčevinu od 11 tisuća kuna. Namjena prostora je trgovačka djelatnost te za agencije, financijske, sportske i zdravstvene usluge.  

 

image

 

2. Ilica 116

 

U prostoru od 16 kvadrata nekad se nalazilo pedikerski salon, a početna cijena mjesečnog najma je 473 kune. Nije potrebno veliko ulaganje jer je prijašnji zakupac prostor uredio.  

 

image

 

3. Ilica 115

 

Dva prostora od 18 i 14 kvadrata. Početna cijena za veći je 500, a za manji 380 kuna. Namjena je za zanatske i ugostiteljske usluge, a prije su ondje bili frizerski salon i krojačka radionica. 

 

image

 

4. Ilica 54

 

Atraktivan prostor od 29 kvadrata u blizini križanja Ilica – Frankopanska. Početna cijena najma je 2030 kuna uz jamčevinu od 6 tisuća kuna. Prostor se daje za trgovačku djelatnost.   

 

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.vecernji.hr/