Bivšeg pročelnika gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Zvonimira Prgometa, višeg savjetnika u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorijama Zvonimira Lončarića, vlasnika tvrtke Status d.o.o. iz Čepina Igoru Smolčiću i zaposleniku tvrtke E-novine DD Mariju Šimiću optužnica Uskoka tereti za nekoliko kaznenih djela primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

 

Nakon što je tužitelj na početku suđenja pročitao optužnicu, sva četvorica su rekla da se ne osjećaju krivima.

 

Tereti ih se da su namjestili natječaj pa dijelili dobit

 

Prvooptuženog Prgometa optužnica tereti da je kao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, zadužen za gospodarenje poslovnim prostorijama u gradskom vlasništvu, 2012. godine drugookrivljenom Igoru Smolčiću, na Smolčićevo traženje, namjestio natječaj za zakup gradski lokal na Trgu Slobode uz dogovor da će dijeliti dobiti od obavljanja posla u tom lokalu. Tako je natječaj bio prilagođen Smolčićevoj tvrtki, Prgomet ga je infromirao o drugim ponuditeljima, te je Smolčić dostavio ponudu koja je odabrana kao najpovoljnija, a Grad s njegovom tvrtkom sklopio ugovor.

 

Prgometa se tereti da je 2012. i 2013. i četvrtooptuženom Mariju Šimiću, na njegovo traženje, osigurao da na natječaju dobije u zakup gradski poslovni prostor na Trgu Slobode a zauzvrat je Šimić zaposlio prodavačicu po Prgometovoj želji. Na Prgometovo traženje, uvjete natječaja prilagodio je trećeoptuženi Zvonimir Lončarić, viši savjetnik u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorijama grada.

 

Tijekom dokaznog postupka, najavljeno je, bit će izvedeno 106 dokaza kojima Uskok potkrepljuje navode iz optužnice, dok su branitelji optuženih istaknuli kako će se dokaznim postupkom pokazati da je cijeli postupak davanja u zakup gradskih lokala bio uobičajen i zakonit te da uvjeti natječaja nisu ni na koji način bili prilagođavani tvrtkama optuženih, jer je za njih, tvrde, već prilikom izgradnje bila određena namjena. 

 

Dokazni postupak počeo je preslušavanjem audio zapisa snimljenih telefonskih razgovora među okrivljenicima, koje je Uskok u vrijeme istrage nadzirao, a nastavlja se u utorak. 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.index.hr/