Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u utorak kako će ovog tjedna biti potpisan novi ugovor, vrijedan oko četiri milijuna kuna na godinu, sa zakupcem tvrđave Revelin, u sklopu koje radi noćni klub, čime će ta tvrđava postati najskuplji gradski poslovni prostor.

 

 Naime, ugovor o najmu te tvrđave iz 2010. godine s ugostiteljskim obrtom "Afrika" u vlasništvu Dubrovčanina Lukše Frankovića, koji je još valjan, postao je početkom veljače ove godine predmet Uskokove istrage, zbog čega je Vlahušić, kako je istaknuo danas na kolegiju gradonačelnika, prije sklapanja novog ugovora među ostalim tražio mišljenje DORH-a i nekoliko odvjetničkih društava.

 

 Dubrovački gradonačelnik rekao je kako u novom ugovoru neće biti stavki dijeljenja troškova i prihoda gradu od prodanih karata, nego će isti zakupac tvrđavu za potrebe noćnog kluba dobiti po fiksnoj cijeni, ovisno i tome koliko se metara četvornih daje u zakup.

"Prihod će biti oko četiri milijuna kuna na godinu. Najam će biti oko 280-300 tisuća kuna na mjesec, čime će to postati najskuplji poslovni prostor koji se izdaje, a u ugovoru o zakupu će biti oko 1300 do 1400 metara četvornih koje će premjeriti geodet", rekao je Vlahušić te dodao kako je po zakonu bio dužan ponuditi novi ugovor dosadašnjem zakupcu.

"Prije pet godina grad Dubrovnik je koristio Revelin za kulturne potrebe i najam agencijama. Godišnje smo dobivali oko 600-700 tisuća kuna, a trošili od 400 do 600 tisuća kuna. Neto smo dobivali oko 100 do 200 tisuća kuna. Prema ugovoru koji istječe ovih dana od zakupa, najma agencijama i prodaje karata, neto prihod bio je oko milijun i pol kuna", rekao je dubrovački gradonačelnik te istaknuo da će ukupni prihod od petogodišnjeg ugovora biti veći od 20 milijuna kuna.

 Inače, Uskok je početkom veljače objavio priopćenje o otvaranju istrage u slučaju Revelin u kojem je naveo kako smatra da se Vlahušić još prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela glavne dvorane Revelina s Frankovićem dogovorio da će njegov obrt 'Afrika', neovisno o uvjetima natječaja, za cijenu zakupa dijela glavne dvorane dobiti cijeli prostor te da će gradu plaćati samo dio prihoda od ulaznica. 

 

 Grad se osim toga obvezao da će neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe, sumnjaju u Uskoku. Vlahušić je, smatra Uskok, nakon zaključivanja ugovora o zakupu u kolovozu 2010. Frankoviću omogućio i da ne plati dvije mjesečne zakupnine od 115.200 kuna. Tako je Frankoviću navodno pogodovao da nezakonito zaradi najmanje 2,2 milijuna kuna, a Dubrovnik oštetio za najmanje milijun kuna.

 

 

 

 

web: http://www.poslovni.hr/hrvatska/tvrava-revelin-postaje-najskuplji-gradski-poslovni-prostor-u-dubrovniku-306190