Prije nekoliko godina specijalizirane publikacije uvjeravale su nas da će cijene nekretnina letjeti u nebo. U toj su akciji uživale potporu banaka, građevinskih tvrtki i vlasti. Građane je trebalo uvjeriti kako što prije moraju kupiti stan ili kuću jer će poslije biti puno skuplji. Interes moćne gomilice bio je vrlo jasan: dobiti što više klijenata.

Građevinari su dobivali kupce, banke korisnike dugoročnih kredita, a političari klijente u alternativnom smislu riječi. Sanader je na valu te konjunkture kupovao naklonost masa. Gradio je skupe ceste i inicirao javne ponude dionica. Građani su, neopazice, postajali hipotekarno vlasništvo banaka. No sve je to u međuvremenu poprimilo obilježja tzv. spirale smrti.

Baloni su se počeli ispuhivati. U finalu ove igre nitko neće proći bez ozljeda, osim onih koji će tek ući na tržište. Već sad u Novom Zagrebu možete naći kvadrat za 800 eura. Kredite nitko ne želi uzeti. Svi čekaju efekte Europske unije. Banke i građevinari još drže visoke cijene nekretnina. Neće dugo izdržati. Morat će krenuti u snažnu jeftinu, licitaciju nadolje, od kamata do stanova.

 

Izvor: oglas.hr