Hrvatska će 1. srpnja službeno postati 28. članica Europske unije, a u povodu toga konzultantska tvrtka Jones Lang LaSalle napravila je kratku publikaciju pod nazivom "Utjecaj pristupanja EU na nekretninski sektor u Hrvatskoj – usporedba sa Poljskom, Češkom, Slovačkom, Rumunjskom i Bugarskom. Prenosimo od zanimljivijih zaključaka iz navedene publikacije.

Investicije na tržištu nekretnina

"Vrlo je teško procijeniti utjecaj pristupanja Europskoj uniji na investicijskom tržištu, posebice ako se uzme u obzir dugotrajna kriza u eurozoni, nedostatak likvidnosti i investitori koji su u današnjim uvjetima općenito nespremni preuzimati značajnije rizike. Iako smatramo kako ulazak u Uniju vjerojatno neće donijeti momentalno povećanje svih aktivnosti na tržištu kako se neki nadaju, ipak vjerujemo da će ulazak u uniju dati nadu i poticaj nekretninskom sektoru. Predviđamo kako će Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju biti u fokusu određenih investicijskih fondova koji prethodno nisu bili zainteresirani za investiranje u Hrvatskoj."

Tržište uredskih nekretina

"Poljska, Rumunjska, Slovačka i Češka bilježe porast potražnje za uredskim prostorima nakon pristupanja u Europskoj uniji. Rezultati našeg istraživanja pokazali su kako je ovo rezultat dolaska međunarodnih tvrtki koje su željele povećati svoju prisutnost u ovim zemljama putem otvaranja regionalnih ureda, ali također i kao rezultat otvaranja “outsourcing” ureda za administrativne poslove u ovim zemljama. Općenito tvrtke percipiraju kako ulazak u EU donosi veću pravnu i financijsku sigurnost, kao i veću transparentnost na tržištu. Moramo napomenuti kako se u Češkoj, uz povećanje aktivnosti putem izravnog ulaska novih tvrtki na tržište, dogodio i porast aktivnosti kroz veći volumen akvizicija lokalnih tvrtki."

"Iako su rezultati naše ankete pokazali kako su ranije spomenute zemlje članice EU zabilježile povećanu aktivnost na tržištima, prilikom donošenja suda o razvijaju situacije na Hrvatskom tržištu moramo biti potpuno svjesni činjenice kako su ove zemlje pristupile Europskoj uniji u znatno drugačijim gospodarskim vremenima, kada je dostupnost kapitala bila puno veća i kada je mnogo tvrtki bilo u potrazi za proširenjem poslovanja i prostora. U Zagrebu ne očekujemo povećani interes za gradnjom novih uredskih prostora budući da već postoji ponuda uredskih prostora koja je iznad razine potražnje."

Tržište maloprodajnih nekretnina

"Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji neki od značajnih međunarodnih brandova planiraju otvoriti svoje trgovine, dok drugi počinju razmatrati Hrvatsku kao poželjnu destinaciju za ekspanziju. Brandovi za koje smo razmjerno sigurni kako dolaze na Hrvatsko tržište jesu sportski brand Dechatlon koji je u naprednoj fazi pregovora za otvorenjem brojnih trgovina u Hrvatskoj nakon 1. srpnja, te turski brand Koton koji dolazi na hrvatsko tržište i planira otvoriti trgovinu u trgovačkom centru Westgate."

"Budući da smatramo kako je zagrebačko tržište zasićeno trgovačkim centrima, ne predviđamo gradnju novih trgovačkih centara, osim završetak projekata koji su trenutno u izgradnji. Vjerujemo kako će doći do gradnje i razvoja regionalnih maloprodajnih retail parkova."

Industrijske i skladišno logističke nekretnine

"Hrvatska ima jedinstvenu zemljopisnu lokaciju kojom omogućava “developerima” i korisnicima skladišno-logističkih nekretnina lakše obavljanje poslovnih aktivnosti. Kao glavni grad i gospodarsko središte, Zagreb ima najveće koristi od aktivnosti na tržištu. Nakon ulaska u EU Hrvatska će postati dio jedinstvenog tržišta što će rezultirati povećanim kretanjem roba. Sloboda kretanja roba jedna je od temeljnih sloboda na zajedničkom tržištu i kao takva omogućiti će hrvatskim proizvodima da bez prepreka pronađu svoj put do tog tržišta.Eliminacija prepreka za trgovinu osigurava jednak tretman za sve proizvode a otvaranje nacionalnih tržišta i omogućiti će natjecanje većem broju tvrtki."

Tržište stambenih nekretnina

"Ne očekujemo da će ulazak u EU uzrokovati značajne promjene na stambenom tržištu, naročito u Zagrebu, gdje su cijene stambenih nekretnina pod pritiskom zbog kontinuiranih nepovoljnih gospodarskih prilika i prekomjerne ponude. Ipak, očekujemo kako bi nekretnine na jadranskoj obali mogle zabilježiti povećanje aktivnosti. S kontinuiranim poboljšanjem i razvijanjem hrvatske turističke sezone očekujemo sve veći interes građana EU za kupnjom apartmana ili kuća za odmor na našoj obali. Ipak, ne očekujemo značajnije povećanje volumena niti vrijednosti u kratkom roku budući da su mogućnosti financiranja u eurozoni i dalje vrlo ograničene."

 

Izvor: poslovni.hr