Ulazak Hrvatske u EU neće odmah donijeti bitnije promjene na tržištu nekretnina, ali dugoročno bi se ipak trebala poboljšati investicijska klima, što bi moglo dovesti i do selektivnog rasta cijena najma poslovnih nekretnina. Kad je o stambenim nekretninama riječ, valja očekivati daljnju diverzifikaciju tržišta, pa će lošijim nekretninama cijena i dalje padati, a kvalitetnijima rasti.

Predviđanja su to vodećih međunarodnih stručnjaka za nekretnine iz konzultantskih tvrtki Jones Long LaSalle i Spiller Farmer. Omar Choudhury, direktor Jones Long LaSallea za Hrvatsku, vjeruje da bi prednost Hrvatske mogla biti razmjerno visoka stopa prinosa na ulaganja u poslovne nekretnine od 8,25 posto, imajući na umu da je prosjek EU 5,21 posto.

Strani investitori tako bi Hrvatsku mogli smatrati manje rizičnom nakon ulaska u EU, ali još uvijek razmjerno visokoisplativom ulagačkom destinacijom. Choudhury vjeruje da su cijene najma poslovnih prostora u Zagrebu dostigle dno i da slijedi njihov postupni rast.

Procjena se temelji i na iskustvima Poljske, Rumunjske, Slovačke i Češke, koje su sve nakon ulaska u EU zabilježile rast interesa za poslovnim prostorima.  Hrvatsko tržište je malo i nerazvijeno, stoga još ima puno potencijala, zaključuje Choudhury.

Na tržištu stambenih nekretnina neki stanovi koji sada stoje neprodani nikada neće ni naći kupca, procjenjuje Patrick Franolić, direktor Spiller Farmera. Kvalitetnim nekretninama u primjerice Poreču i Rovinju cijena raste i u recesiji, dostižući i do 3000 eura po kvadratu, dok se loše nekretnine u neposrednoj blizini ne uspijevaju prodati niti za 1500 eura.

U Beču je raspon cijena nekretnina između 1500 i 15.000 eura po kvadratu, a slično se raslojavanje cijena može očekivati i u Zagrebu, gdje Franolić ne predviđa značajniji rast prosječnih cijena nakon ulaska u EU.

Štoviše, može se očekivati i daljnji pad cijena lošijih nekretnina, budući da bi se nakon legalizacije na tržištu moglo pojaviti desetak tisuća nekretnina, uglavnom lošije kvalitete, koje se dosad nisu mogle prodavati zbog nedostatka dokumentacije.

 

Izvor: limun.hr