Prema ABSL-u, u Poljskoj se nalazi preko 500 centara za poslovne usluge sa stranim kapitalom koje zapošljavaju oko 150.000 stručnjaka. Do 2020. moguće je da će ta industrija zapošljavati i do 250.000 stručnjaka.

 

Arkadiusz Rudzki, direktor odjela za leasing i imovinu u Skanska Property Poljska kaže: „Rapidna ekspanzija radne snage karakteristična je za tvrtke iz sektora poslovnih usluga. Prema ABSL-u, broj ljudi koji radi u izdvojenim centrima povećao se za 30 posto od 2013. i većina tvrtki planira povećati zapošljavanje u nekoliko sljedećih godina. Potražnja za uredskim prostorima raste u korak s razvojem sektora budući da su tvrtke za ispošljavanje glavni pokretač u povećanju potražnje za poslovnim prostorom na poljskim regionalnim tržištima. Procjenjuje se da su u razdoblju između Q1 i Q3 2015. tvrtke iz tog sektora činile oko 50 posto u zakupljivanju u gradovima izvan Varšave.

 

Prema najnovijem izvještaju kojeg je načinila Skanska, JLL i ABSL, centri za ispošljavanje i za poslovne usluge trebat će moderan uredski prostor na već postojećim i novim lokacijama, što je uvjetovano dobivanjem novih projekata, a što će dovesti i do povećanja zapošljavanja.

 

Anna Bartoszewicz-Wnuk, voditeljica odjela za istraživanje i savjetovanje u JLL-u komentira: „Prema izvještaju koji su napravili Skanska i JLL, preko 70 posto stranih tvrtki iz sektora poslovnih usluga  planira proširiti svoj poslovni prostor kroz sljedeće dvije godine. Štoviše, 41 posto tvrtki i centara za ispošljavanje planira se preseliti u nove urede kroz sljedeće tri godine. Razlog tome je niz faktora uključujući nemogućnost proširenja u trenutnom projektu i želja za preseljenjem na bolju lokaciju ili u zgradu s višim standardima. Dodajmo da su mogućnost prilagodbe poslovnog prostora potrebama tvrtki, neprestano mijenjajuća radna okolina i posebnost zadataka koje obavlja osoblje od ključne važnosti.

 

Poduzimanje svih ovih akcija pridonosi povećanju privlačnosti tvrtke u očima potencijalnih zaposlenika. „Menadžeri koji predstavljaju sektor poslovnih usluga urede vide kao potencijalno oruđe za dobivanje prednosti tijekom procesa zapošljavanja. 87% odgovora tvrdi da moderan prostor dizajniran kako bi povećao produktivnost može potaknuti zaposlenika da izabere određenog poslodavca koji nudi takav poslovni prostor.“, komentira Anna Młyniec, voditeljica agencije za urede i predstavljanje zakupaca u JLL-u.

 

„Na pitanja u vezi pogodnosti koje bi zgrada trebala sadržavati, i menadžeri i njihovi timovi iz centara za poslovne usluge ističu parking za bicikle kao najvažniju pogodnost, zatim restoran i pristup tuševima i svlačionicama.“ – dodaje Anna Bartoszewicz-Wnuk.

 

Zaposlenici koji rade u uredima cijene ako imaju mogućnost otvoriti prozore (87%). Tvrtke iz sektora za poslovne usluge  često zahtijevaju da se opskrba električnom energijom osigura dvjema neovisnim stanicama. U slučaju potpunog nestanka struje, 81 posto tvrtki zahtijeva pomoćni strujni generator za sobe za servere. Neučinkovita klimatizacija i ventilacija je jedan od aspekata koji najviše živciraju (62% odgovora). Još jedan problem je i ograničen pristup prirodnom svjetlu.

 

„Primjer ureda koji će biti funkcionalan za zaposlenike pružajući im dobro i zdravo radno okruženje je poslovna zgrada Atrium 2, koju je razvila naša tvrtka u Varšavi. Nakon završetka, projekt će nuditi najmanje 70% prostora s pristupom dnevnom svjetlu i 30% više svježeg zraka u usporedbu sa standardnim zgradama. Nadalje, bit će to jedina zgrada u srcu Varšave opremljena loggiama za zaposlenike“ – kaže Arkadiusz Rudzki. 

 

Čini se da održivi razvoj postaje sve značajniji aspekt za menadžere centara za usluge prilikom odabira novog poslovnog prostora. 45% odgovora ističe važnost da zgrada posjeduje zeleni certifikat (LEED, BREEAM i DGNB) koji garantira njenu kvalitetu i održava, ako ne i poboljšava imidž tvrtke. 

 

Tvrtke za ispošljavanje i centri za poslovne usluge uglavnom imaju otvorene urede sa zasebnim sobama za sastanke (68 posto odgovora). To je u skladu s općim uredskim trendom u Poljskoj. Samo 13 posto zaposjeda urede s jediničnim nacrtom. Vrlo vjerojatno, oni vode poslovanje u zgradama s nižim standardom, gdje je mogućnost prostornog uređenja prema principima otvorenog prostora ograničena zbog strukture zgrade. 

 

„Primjećujemo rastući interes za modernim radnim okruženjem, uređenim u skladu s konceptom ureda prilagođenom filozofiji „radno mjesto na temelju aktivnosti“. Oko 10 posto anketiranih tvrtki za ispošljavanje i centara za poslovne usluge djeluju u radnom okruženju koji sadrži relaksacijske zone, kreativne radne dijelove, dijeljenje radnog stola itd. Vjerujemo da će takva riješena nastaviti dobivati na popularnosti u budućnosti.“ – dodaje Arkadiusz Rudzki.

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.greenbuildinginfo.eu/