Po podacima analitičkog portala GlobalPropertyGuide.com, cijene nekretnina padaju u posljednje četiri godine. Na primjer, u 2012. cijene nekretnina u Zagrebu su pale u odnosu na 2011. za 4.6%, odnosno iznose 1 665 eura za kvadratni metar. Cijene nekretnina u priobalju pale su tijekom prošle godine za 8,1%, (do 1 671 eura za kvadratni metar).

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju može zaustaviti pad cijena. 

„Priključivanje eurozoni mora se pozitivno odraziti na tržište nekretnina. Istina je da cijene nekretnina padaju u protekle tri ili četiri godine, no očekujemo u naredno vrijeme rast cijena. Točnije, rast neće biti jako značajan, no on će se dogoditi", izjavio je Ruskom vjesniku Igor Pokaz, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji.

Prema ocjenama ruskih stručnjaka, ne treba očekivati u dogledno vrijeme rast cijena nekretnina. 

„Sad je u većini država Europske unije prilično osjetljiva kriza, pa zbog toga ne očekujemo nikakav skok u cijenama. Uostalom, kao ni veliki pad. Zato možemo reći da se ulazak Hrvatske u EU neće odraziti na cijene nekretnina", govori glavna direktorica kompanije Mielj-DPM Natalija Zavališina.

„Hrvatsku karakterizira tržište u padu. Od početka globalne svjetske krize razina je prosječno pala za 5-10%, dakle nije se dogodio veliki pad. Tad u Hrvatskoj nije bilo ruskog novca, dakle, oni nisu mogli napumpati tržište. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće se odraziti na cijene nekretnina u Hrvatskoj, budući da je ta činjenica već unaprijed uračunata u cijene nekretnina. Do kraja 2013. predviđeni pad iznosi 10%. Jedini plus ulaska države u Europsku uniju je taj da će nakon 1. srpnja u Hrvatsku doći pouzdane europske banke te će se znatno poboljšati uvjeti za hipoteke. Ipak ne vjerujem da je to jako izvjesni scenarij", objašnjava Igor Indriksons, utemeljitelj ruskog investicijskog portala.

Međutim, postoje i optimističnija razmišljanja: rast cijena je moguć ako dođe do promjene makroekonomske situacije u samoj eurozoni. 

''''Kako pokazuje iskustvo s Litvom, Letonijom, Bugarskom, Slovenijom, Mađarskom, ulazak u EU može postati uporišna točka za rast cijena nekretnina. Naprimjer, nakon ulaska Latvije u EU cijene nekretnina su godišnje rasle za 5%, čak i prije krize. U Bugarskoj su cijene nekretnina odmah poskupile za 10%, a u Sofiji za 15%. Ipak u Poljskoj i Slovačkoj došlo je do pada cijena nekretnina. Dakle, teško je s pouzdanošću znati što će se točno dogoditi kad Hrvatska uđe u EU. Dinamika tržišta ovisi o općim makroekonomskim situacijama u eurozoni, ali o lokalnoj ekonomiji: o opsegu izgradnje, pristupačnosti hipotetskog kredita, rasta prihoda stanovništva, stanja turističkog sektora itd.'''', smatra Roman Popov, direktor za strateški consulting u kompaniji Kalinka Relat Estate Consulting.

Prema mišljenju Viktorije Samuseve, savjetnice za inozemne nekretnine, moglo bi doći do rasta cijena od 5-10% na pozadini pozitivnih očekivanja oko ulaska u EU i priljeva inozemnih gostiju: 

„Moguće je očekivati da će se nakon ulaska u EU i uklanjanja postojećih barijera (birokratske procedure za građane Europske unije - op. red.) povećati interes za nekretnine u Hrvatskoj od strane građana drugih država Europske unije. Osim toga, Hrvatska raspolaže još velikim dijelom neiskorištenog područja s iznimnim rekreacijskim potencijalom, prije svega za razvoj jedrenja".      

Što se tiče ruskih kupaca, oni zasad ne igraju bitnu ulogu na tržištu nekretnina u Hrvatskoj. Prema ocjeni portala Indriskons.ru, ruski građani godišnje kupuju sto stanova.

Prema podacima portala GlobalPropertyGuide.сom, početkom 2013. god. oko 70 000 stranaca posjedovalo je nekretninu u Hrvatskoj. Više od polovine (55%) kupaca nekretnina u Hrvatskoj su Nijemci. Zatim slijede Austrijanci (16%) i Englezi (6%).

Dio Rusa među kupcima-nerezidentima je 5%, računa kompanija Knight Frank. Razlog se nalazi u tome što Rusi mogu kupiti nekretninu u Hrvatskoj samo kao pravne osobe. Zbog toga se mnogi okreću drugim tržištima u regiji, prije svega Crnoj Gori ili Bugarskoj. No to će ograničenje možda biti ukinuto u dogledno vrijeme. 

Kako je rekao Gazeti.ru Igor Pokaz, trenutno se vode pregovori oko mogućnosti kupovine hrvatskih nekretnina za ruske kupce kao fizičke osobe. Veleposlanik je precizirao da očekuje pozitivnu odluku krajem 2013. godine. U tom bi se slučaju broj ruskih kupaca mogao povećati.   

„To bi bio veliki plus. Hrvatska se sad može natjecati s drugim državama za ruskog kupca. Ne treba očekivati veliki rast vrijednosti nekretnina na račun ruskih kupaca; na hrvatskom tržištu ne igramo bitnu ulogu. Ipak pozicije ruskih kupaca će se učvrstiti s pojednostavljenjem procedura kupovine. Dakle, Hrvatska na duže staze može postati najpopularnije središte za kupovinu nekretnina, tim više jer će ući u Europsku uniju", smatra Viktorija Samuseva.    

Prema mišljenju Igora Indriksonsa, teško da će doći do pojednostavljenja procedura u sklapanju poslova.

„Europska unija inzistira na tome da su na njezinom području što ograničenija prava stranih kupaca. Moćne države, kao što su Velika Britanija, Francuska, Njemačka imaju glavni dio kolača, a slabašne se države mogu samo podčiniti općim pravilima". 

 

Izvor: Realestatecroatia.com